Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

БНБ определи на 0,5% нивото на антицикличния буфер за третото тримесечие

Забавянето на икономическата активност и нарастването на необслужваните кредити заради коронакризата ще оказват натиск върху системния риск, аргументираха се в БНБ

БНБ определи на 0,5% нивото на антицикличния буфер за третото тримесечие

Снимка: Ройтерс

Българската народна банка определи нивото на антицикличния буфер, приложим към кредитни рискови експозиции в България, до ниво от 0,5% за третото тримесечие на 2020 г., съобщи пресцентърът на банковия регулатор.

Още по темата

При определяне на нивото на антицикличния буфер се вземат предвид насоките на Европейския съвет за системен риск и други показатели, които централната банка е преценила за подходящи за отразяване на цикличния системен риск. Вниманието на БНБ е върху фактори, които оказват директно влияние върху текущото състояние и очакваното бъдещо развитие на кредита и произтичащите от това рискове.

Към края на първото тримесечие на 2020 г. изчисленото според публикуваната на интернет страницата на Българската народна банка методология съотношение кредит/БВП възлиза на 93,6%. Отклонението на показателя от дългосрочния тренд е отрицателно (-37,1 процентни пункта), което съответства на нулева стойност на референтния индикатор за антицикличния буфер.

През март централните банкери решиха да се приложат мерки, насочени към допълнително укрепване на банковия сектор във връзка с пандемията от COVID-19 и нейното отражение върху икономическата среда.

Мерките с положителен ефект върху размера на регулаторния капитал включваха решение за отмяна на предвидените за 2020 г. и за първото тримесечие на 2021 г. увеличения на нивото на антицикличния капиталов буфер приложим за местни кредитни рискови експозиции, като се запазва текущото му равнище от 0,5%.

Предвид очакваното забавяне на икономическата активност и свързаното с това нарастване на необслужваните кредити, което би оказало натиск върху доходността и капиталовата позиция на кредитните институции, запазването на антицикличния капиталов буфер на ниво от 0,5% през третото тримесечие на 2020 г. допринася за устойчивостта на банковата система, посочват от БНБ.

Решение за нивото, приложимо през четвъртото тримесечие на 2020 г., управителният съвет на централната банка ще вземе през септември.

* През март 2020 г. Управителният съвет на БНБ взе решения за мерки, насочени към допълнително укрепване на банковия сектор във връзка с пандемията от COVID-19 и нейното отражение върху икономическата среда. Мерките с положителен ефект върху размера на регулаторния капитал включваха решение за отмяна на предвидените за 2020 г. и за първото тримесечие на 2021 г. увеличения на нивото на антицикличния капиталов буфер приложим за местни кредитни рискови експозиции, съответно запазване на текущото му равнище от 0,5%.

Investor.bg припомня, че капиталовите буфери бяха въведени и се поддържат, за да се гарантира, че по време на периоди на икономически растеж банките ще натрупат достатъчна капиталова база, с която да покрият потенциални загуби при евентуални неблагоприятни периоди.

Целта на буфера за системен риск е да запази натрупаните до настоящия момент капиталови резерви в банковата система, предназначени за намаляване на ефекта от дългосрочни нециклични системни рискове или заплахи за макроикономическата стабилност.

Регулациите са в съответствие с Базел III, като според глобалната регулаторна рамка се публикува актуална информация за определеното ниво на антицикличния буфер, приложимото съотношение кредити към БВП, както и неговото отклонение от дългосрочния тренд, референтния индикатор, подпомагащ преценката при определяне на антицикличния буфер, както и обосновката за нивото на антицикличния буфер.

Под системен риск се има предвид вероятността за проявление на значителни системни събития. За такива в научните среди се определят всички събития, при които оповестяването на лоши новини за финансова институция (или дори нейният фалит) или срив на финансов пазар причиняват значителни негативни ефекти върху една или няколко други финансови институции и пазари.

Предпазването от системен риск е превенция срещу прерастването му в системна криза, която може да засегне тежко финансовата система и пазарите.

Освен буфери за предпазване от подобни сценарии по смисъла на Наредба № 8 за капиталовите буфери банките трябва да поддържат още и предпазен капиталов буфер, специфичен за всяка банка антицикличен капиталов буфер, буфер за глобална системно значима институция и буфер за друга системно значима институция. Ако някоя банка не покрива изискваните нива на капиталовите буфери, ще ѝ бъдат налагани ограничения в изплащането на дивиденти, променливите възнаграждения и други плащания.

Заради изисквания в Наредба № 8 за капиталовите буфери на банките оповестената информация се актуализира на всяко тримесечие.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Парите в обращение са над 21,2 млрд. лева