IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ подготвя още промени в Закона за платежните услуги

От 1 януари 2017 г. тръгва регистъра на банковите сметки и сейфове, обявиха от Централната банка

17:56 | 09.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската народна банка (БНБ) подготвя промени в Закона за платежните услуги. Това се налага във връзка със синхронизирането на българското и европейското законодателство, съобщи Нина Стоянова, подуправител на БНБ и ръководител на управление "Банково", по време на конференция натема „Дигиталното банкиране – бъдещето днес“, организирана от в. "Банкеръ".

"Една от стъпките в тази посока е свързана с т.нар. SEPA Регламент - Регламент 260/2012 за определяне на технически и бизнес изисквания за кредитни преводи и директни дебити в евро и наскоро настъпилия краен срок (31 октомври 2016 г.) за България и останалите държави членки извън еврозоната, след който включените в обхвата на Регламента кредитни преводи и директни дебити в евро следва да се изпълняват съгласно изискванията му. Сред тях са използването на стандартa XML, отпадане изискването за посочване на BIC от ползвателите на платежни услуги, осигуряване на оперативна съвместимост от системите за малки плащания с други такива в ЕС", обясни Стоянова.

Тя добави, че в тази връзка са били направени промени в Наредба №13 за прилагането на международен номер на банкова сметка и за БАЕ кодове. С тях се дава възможност на небанковите доставчици на платежни услуги да обозначават водени от тях платежни сметки с международен номер на банкова сметка (IBAN). Това ще им позволи да достъпват и използват по-ефективно съществуващата платежната инфраструктура и да разширят услугите, които предлагат, посочи Стоянова. 

По думите на подуправителя на БНБ приоритет на централната банка през тази и следващата година е транспонирането на Втората директива за платежните услуги в Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС).

Разпоредбите на директивата въвеждат нови платежни услуги по иницииране на плащане и предоставяне на информация за сметка и разширяват обхвата на директивата за преводи, извършвани към страни извън Европа, и при плащане във валути на държави извън тези в Европейския съюз. Важен нов елемент са разпоредбите за сигурността на плащанията, осъществявани чрез отдалечен достъп и в интернет среда, както и докладването на инциденти от страна на доставчиците на платежни услуги. Срокът за въвеждане на Директивата в националното законодателство е до 13 януари 2018 г., като БНБ вече е започнала работа по транспонирането ѝ и подготовката на законопроект, обясни още Стоянова.

Тя уточни, че през тази година са направени промени в Закона за платежните услуги и платежните системи и подзаконовите актове по приложението му, свързани с въвеждане на разпоредбите на Директива 2014/92/ЕС относно съпоставимостта на таксите по платежните сметки, прехвърлянето на платежни сметки и достъпа до платежни сметки за основни операции. Промените имат за цел да подобрят финансовата приобщеност на населението към банковите услуги, да улеснят презграничния достъп до основни банкови услуги, както и да подобрят прозрачността на таксите по платежни услуги и информираността на потребителите.

"БНБ работи и по създаването на регистър на банковите сметки и сейфове, който очакваме да стартира работа от 1 януари 2017 г. в поставения от законодателя срок. Това са само част от актуалните теми в областта на плащанията, в които е постигнат значителен напредък, но все още има доста предизвикателства за решаване, свързани с нарастващите изисквания на ползвателите на платежни услуги, стимулирани от развитието на информационните и комуникационни технологии", посочи подуправителят на БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още