IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ подкрепя развитието на вторичен пазар за лоши кредити

Готвят се регулаторни мерки за намаляване на необслужваните кредити, коментира гуверньорът на централната ни банка Димитър Радев пред Ройтерс

17:16 | 01.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българската народна банка (БНБ) обмисля мерки за намаляване нивото на лошите кредити, коментира управителят на институцията Димитър Радев пред Ройтерс. Агенцията отбелязва, че трендът е към намаляването на необслужваните кредити, макар и броят им да остава значително над средноевропейското ниво.

Централната банка е в процес на разработване на регулаторни мерки и насоки за увеличаване на провизиите за загуби по кредити, повишено отписване на несъбираеми кредити и за насърчаване на по-консервативно оценяване на кредитите и обезпеченията, казва Радев. Той добавя, че провизиите и капиталът са достатъчни за покриване на необслужваните кредити.

БНБ ще подкрепи развитието на вторичен пазар за лоши кредити и ще наложи по-голяма прозрачност, става ясно още от думите на Радев.

В края на 2016 г. делът на необслужваните кредити достигна 13,2% спрямо 14,6% в края на 2015 г. Средното за ЕС обаче е около 5,5 на сто. Радев отбелязва, че големият брой лоши кредити все още тежи на иначе добре капитализирания банков сектор.

Финансовата система на България се стабилизира след фалита на четвъртата по големина банка - КТБ, през 2014 г, посочват анализите на Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия (ЕК), посочва Ройтерс. Радев пое поста управител на БНБ близо година след колапса на КТБ, припомня информационната агенция.

Направените стрес тестове на системата и оценката на качеството на активите върнаха доверието и помогнаха на банките по-добре да оценяват кредитните рискове, отбелязва гуверньорът на БНБ в интервюто.

Проверките показаха, че банковият сектор има добро ниво на капитализация и ликвидност, но също така разкриха и наличието на слабости в някои от кредитните институции с местни собственици, в това число и в третата по големина банка в България - Първа инвестиционна банка (ПИБ), пише още Ройтерс.

От ПИБ заявяват, че са изпълнили препоръката на централната банка за увеличение на капитала си с около 206 млн. лева. Банката обяви и планове за търсене на нови основни инвеститори наред с други варианти за набиране на нов капитал.

„Банките прилагат предписаните от нас мерки. Всъщност, техните планове за увеличаване на капитала са в напреднал етап“, коментира Радев и пояснява, че БНБ в пълна степен използва своите инструменти, за да продължи тенденцията.

Пред Ройтерс Радев посочва, че подкрепя и усилията за влизането на България в еврозоната. Страната ни отговаря на повечето критерии за поддържане на стабилни публични финанси, западни банкери смятат, че не е необходимо и по-голямо съответствие на икономиката и жизнения стандарт с останалите страни във валутния съюз, допълва той.

София още не е определила дата за влизане в еврозоната, допълва още Ройтерс.

"Централната банка изпълнява своя мандат, което се изразява в поддържане на ценова стабилност и стабилност на паричния съвет. Без тази стабилност останалите стъпки (към еврозоната - бел. ред) не биха били особено продуктивни“, посочи Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още