Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

БНБ продаде на аукцион 20-годишни облигации при 1,47% годишна доходност

Бяха одобрени поръчки в размер на 200 млн. лева номинална стойност, съобщи централната банка

БНБ продаде на аукцион 20-годишни облигации при 1,47% годишна доходност

Снимка: Архив Ройтерс

Българската народна банка проведе аукцион за продажба на част от емисия на двадесет годишни лихвоносни съкровищни облигации с падеж 21 юни 2039 г., при условия, определени от Министерството на финансите, съобщиха от централната банка.

Още по темата

Финансовото ведомство предложи за продажба съкровищни облигации в размер на 200 млн. лева и годишен лихвен процент 1,50%. Датата на плащане за одобреното количество е 28 август 2019 г. Лихвите се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната стойност на емисията, уточниха от БНБ.

До участие в аукциона бяха допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 244,200 млн. лева, в т.ч. несъстезателни поръчки със съвкупна номинална стойност 58,700 млн. лева. Постигнатият коефициент на покритие е 1,22.

Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е 100,54 лв. на 100 лв. номинал, на която съответства среднопретеглена годишна доходност – 1,47%.

Съгласно взетото от Министерството на финансите решение, бяха одобрени поръчки в размер на 200 млн. лева номинална стойност, в т.ч. несъстезателни поръчки в размер на 58,700 млн. лева при следните цени на 100 лв. номинал и съответните доходности, изчислени съобразно методиката, използвана от Министерството на финансите:

Разпределението на придобитото количество ДЦК по видове инвеститори е както следва: най-голямо количество ценни книжа на аукциона придобиха банките – 61,4%, следвани от застрахователните дружества със 17,5%, пенсионни и гаранционни фондове – 16,6%, инвестиционни посредници – 2% и други инвеститори – 2,5%.

В аукциона участваха осем първични дилъри на ДЦК.

Министерството на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисията на аукционен принцип.

Investor.bg припомня, че Министерството на финансите пое нов дълг за 400 млн. лева заради сделката за покупката на изтребителите F-16 Blok 70, която трябва да приключи до края на годината.

Половината от сумата беше пласирана на 22 юли, а останалите пари се набавиха от проведения на 29 юли аукцион.

Набраните средства бяха използвани за плащане на част от сумата по сделката за осемте американски изтребители F-16. Покупката им ще увеличи дефицита в консолидирания бюджет на касова основа от първоначално заложените 0,5% от БВП до 2,1% или малко над 2,2 млрд. лв.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Дълговете на централната власт се увеличават с почти 31% от началото на годината