IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ ще иска повече информация за капитала на банката при издаване на лиценз

Прецизират се изискванията в наредбите за възнагражденията на банкери в съответствие с рисковия профил на кредитната институция

20:06 | 27.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българската народна банка (БНБ) прецизира изискванията за банков лиценз, с които се уреждат условията и редът за издаване на одобрение на финансов холдинг или финансов холдинг със смесена дейност. С промените в Наредба №2 за лицензите, одобренията и разрешенията, издавани от централната банка по Закона за кредитните институции, се изисква предоставяне на информация в рамките на производството за издаване на банков лиценз, както и включване на капиталови инструменти в базовия собствен капитал от първи ред.

Наредбата засяга и дейността на инвестиционните посредници, които ще получават лиценз при представяне на свидетелства за съдимост, съобщават от БНБ.

С промени в Наредба №4 се уточнява кръгът от лица, които получават възнаграждения в конкретната банка. Той включва както лицата на ръководно ниво, така и служителите, които получават значително възнаграждение при определени критерии. Минималният период на разсрочване на променливо възнаграждение се увеличава до четири или пет години в зависимост от рисковия профил на банката.

От БНБ напомнят, че банките в България, които не са други системно значими институции (ДСЗИ), както и съществената част от служителите на банките, които са ДСЗИ, са освободени от основни изисквания на наредбата.

С промени в Наредба №7 на БНБ се усъвършенстват изискванията към управлението на лихвения риск в банковия портфейл, а в експозицията към операционен риск изрично се включват рисковете, произтичащи от дейността на външни изпълнители. Допълнително се уточнява разграничението между инструментите на микропруденциалния и макропруденциалния надзор.

С Наредба №8 се доразвиват правилата, по които се определят приложимите нива на буфера за системен риск и буферите за системно значими институции, като се актуализира и начинът, по който те си взаимодействат.

В централната банка са решили в обхвата на ограниченията върху разпределенията да влезе и буферът на отношението на ливъридж, каквито изисквания наложи регламент на Европейския парламент и на Съвета от пруденциалните изисквания за кредитните институции и инвестиционните посредници.

Специфичната за отделна банка препоръка за допълнителен собствен капитал, която беше въведена със Закона за кредитните институции (ЗКИ), е предмет на допълнителни изисквания.

БНБ издава изцяло нова наредба № 8 за капиталовите буфери на банките, която ще замени старата, в която се натрупа критичен обем изменения и допълнения в съдържанието й.

Допълненията в Наредба №20 на централната банка засягат разпоредби, които се прилагат за финансов холдинг и финансов холдинг със смесена дейност, както и при издаване на одобрения за членовете на техните управителни и контролни органи и лицата, управляващи дейността им.

Предлага се възможност БНБ да разреши на членовете на управителните и контролни органи на банка заемане на една допълнителна длъжност на член на управителен съвет (съвет на директорите), който не е изпълнителен член, или на член на надзорен съвет, като са уредени условията и необходимите документи за издаване на разрешението.

С наредбата се предлага също да се удължи срокът за произнасяне по искания по отношение на значимите поднадзорни лица, като решението е в съответствие с установеното тясно сътрудничество между Европейската централна банка и БНБ.

Оценката за съответствие с изискванията на закона към членовете на управителните и контролни органи на значими банки се извършва при взаимодействие и последователно от БНБ и Европейската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още