Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

БНБ: Сравнявайте офертите на доставчиците на банкови услуги при онлайн банкиране

Има рискове за потребители, които купуват криптовалути, предупреди централната банка

БНБ: Сравнявайте офертите на доставчиците на банкови услуги при онлайн банкиране

Снимка: Архив Ройтерс

Българската народна банка публикува на своята интернет страница съвети към потребителите как да се защитят при избор на услуги за онлайн или мобилно банкиране. В него се съдържа практическа информация при вземане на решение за избор на подходящ финансов продукт, както и полезна информация за защита и разрешаване на потребителски спорове.

Още по темата

Централната банка следи за укрепване на пазарната дисциплина, за осигуряване на висок стандарт на услугите, повишаване доверието на потребителите на банкови продукти и услуги, подобряване комуникацията с участниците на пазара, минимизиране рисковете за потребителите при промяна на условията, повишаване на финансовата култура, посочват от банковия регулатор.

Материалът е одобрен за публикуване от всички местни компетентни органи в Европейския съюз по време на заседание на Съвета на надзорниците на Европейския банков орган, проведено на 15-16 октомври 2019 г.

Централната банка препоръчва преди да изберем услугата да определим финансовите си нужди и да съберем информация за услугите.

"Проверете дали услугите отговарят на вашите финансови нужди и възможности. Сравнете предложенията на различни доставчици на банкови услуги", съветват експертите. Специално внимание трябва да се обърне на всички такси и разходи, не бива да се пренебрегва сигурността.

Българският банков регулатор се присъединява към позицията на Европейските надзорни органи, в която се предупреждава, че расте броят на потребителите, които купуват криптовалути.

Виртуалните валути като Bitcoin, Ripple, Ether и други показват екстремна нестабилност на цената си и ясни признаци на ценови балон. Потребителите, които купуват виртуални валути, трябва да са наясно, че има висок риск и че могат да загубят големи суми или дори всичките си пари, които са инвестирали, предупреждават от централната банка.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Allianz: От 2008 г. българите увеличиха тройно активите си