IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Външното търсене на български стоки ще увеличи БВП

Пазарът на труда и вътрешното потребление ще подкрепят данъчните приходи, пише в най-новото издание „Икономически преглед"

15:00 | 23.11.17 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Външното търсене на български стоки и услуги ще продължи да расте в резултат на глобалната икономическа активност. Това прогнозират експертите на БНБ в третото издание на „Икономически преглед“ на централната банка, в което се анализира икономическата и финансовата ситуация на българската икономика и се правят прогнози за развитието ѝ.

Според тях краткосрочните конюнктурни индикатори се развиват благоприятно през третото тримесечие, което предполага устойчиво подобряване на икономическата среда до края на годината.

Очакванията на специалистите са за инвестиционната активност да допринесе повишеното частно потребление при нарастващо вътрешно и външно търсене на стоки и услуги, като се отчитат задържащите се на сравнително ниски нива цени на петрола и лихвени проценти.

Очакваме тези фактори да допринесат за продължаващо нарастване на реалния БВП през четвъртото тримесечие на 2017 г. и през първото на 2018 г. с основен принос на вътрешното търсене, пишат експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
MyPr0gres
преди 6 години
Също така по-голямата част от суровините нужни за Българското производство трябва да се внасят. Ако вътрешното потребление се повиши (като нека приемем, че се купуват в по-голямата си част български стоки) вносът ще нарасне значително, а без износ, които да парира вноса, БВП няма да нарасне, а точно обратното - ще намалее. БВП се образува като се извади вносът като абсолютна стойност от износа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
Тава е
преди 6 години
Има нещо , което умишлено или не се бърка, а то е , че икономика и стопански живот са различни неща. Икономиката е средство , но не единствено, за управление на стопанския живот, и ако това не се разбира /умишлена злоупотреба/ започват каламбури на субсидирания и крупни кражби, а народът "да го духа" , както винаги е било!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
MyPr0gres
преди 6 години
Момчета няма богата държава, която да е натрупала своето богатство чрез нещо, което да има голяма добавена стойност. Германия, Япония, Холандия и др. подобни държави са натрупали своето богатство чрез износ на продукти. Америка е натрупала своето богатство чрез долара. Франция, Гърция, Италия и тн. са натрупали своето богатство заради историческото си наследство и туризъм. Тези държави имат силно вътрешно потребление защото са натрупали капитали. Как смятате България да натрупа капитали - като си произвежда и си го продава сама на себе си и съответно забогатява? При така описания икономически план единственото, което ще постигнем е запазване на икономическото състояние в неутрално положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 6 години
БНБ откри пак топлата вода ... а пък ако си вършехте работата и нямаше кражби ала к тб и други корупционни измами в държавата от политическата класа... малииий колко щеше да експлоадира БВП-то :):) всяка година чопват по няколко милиарда от бюджета и пак сме на 3% растеж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 6 години
мислим бъркаш ДДС-то с вносно мито за стоки :):) но си прав че студиото говори големи небивалици от известно време :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
studioaa
преди 6 години
А защо Германия продължава да *** и субсидира своите производства, независимо, че не е позволено?? Кога ще има санкции срещу нея?? Докога ще има един аршин за Германия, друг за останалите страни?? Въвеждането на данък върху субсидирани стоки е законно и морално дори и при споразумение за свободна търговия, което е в сила...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
studioaa
преди 6 години
Тази твоя теза е абсолютно замититане на истината. У нас безработицата не е била 5% от времето на Тато, а не от 2008. За да купуваш български стоки ти е нужна НЕЗАВИСИМА ВАЛУТА, а не евра и валутен борд. На бай Иван от Горно Нанадолнище е готов да купи чушки от бай Пешо от Долно Нанадолнище като предложи лук в замяна няма нужда от евро за да се осъществи сделката, а от НЕЗАВИСИМ ЛЕВ. Експортно ориентирана Германия не усети кризата защото нон-стоп печаташе нови пари, които харчеше, а не защото си увеличи производтелността или завоюва нови пазари. С измама всеки може да "печели" и да е "успешен", поне докато измаматата лъсне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
MyPr0gres
преди 6 години
Живеем в друга реалност и всичко е масово производство, отворена икономика и иновации. Също така не може да се въведе дефиринцирана ставка на ДДС за вносни продукти, тъй като сме в ЕС и това е дискриминация спрямо конкуренцията. Точно герберите са ти виновни, че хората купуват една стока пред друга. Нали вече живяхме в икономика на рестрикциите и ограничаване на вноса и т.н. през 90-те. Така че това не работи или поне в дългосрочен план не помага. Проблемът е, че икономиката ни се рестартира тотално през 90-те когато всички предприятия затвориха и дефакто след това останахме по ***..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
MyPr0gres
преди 6 години
Тази матра ти движи икономиката последните 3 години и благодарение на нея в момента няма безработица. Имам високодоходоносна работа както и много други благодарение на износа на стоки и услуги. За да задвижиш потреблението, трябва да имаш капитал, с които да купуваш. От къде ще дойде този капитал ако не чрез производство на услуги, стоки и туризъм? Нали имахме силно вътрешно потребление през годините 2005 - 2008 и какво постигнахме? Изключително падане през периода на кризата. Безработицата от 5% се вдигна на 13-14 %, докато в други експортно ориентирани страни безработицата се качи с 1 % (справка Румъния, Холандия, Германия и т.н.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
studioaa
преди 6 години
Аз предлагам да се въведе ДДС от 25% за всички вносни стоки с изключение на лекарствата и 15% за всички стоки българско производство на родния ни пазар. Тази идея ще доведе до ръст на приходите за хазната, защото поне 2/3 от потреблението ни се състои от нискокачествени стоки внос от Западна Европа, а от друга страна българския производител ще получи предимство, което ще му позволи да се завърне и пак да доминира българския пазар... Но разбира се герберите кукли на конци на берлин и брюксел никога няма да посмеят да въведат нещо такова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още