Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

БНБ: Външното търсене на български стоки ще увеличи БВП

Пазарът на труда и вътрешното потребление ще подкрепят данъчните приходи, пише в най-новото издание „Икономически преглед"

БНБ: Външното търсене на български стоки ще увеличи БВП

Снимка: Архив Ройтерс

Още по темата

Външното търсене на български стоки и услуги ще продължи да расте в резултат на глобалната икономическа активност. Това прогнозират експертите на БНБ в третото издание на „Икономически преглед“ на централната банка, в което се анализира икономическата и финансовата ситуация на българската икономика и се правят прогнози за развитието ѝ.

Според тях краткосрочните конюнктурни индикатори се развиват благоприятно през третото тримесечие, което предполага устойчиво подобряване на икономическата среда до края на годината.

Очакванията на специалистите са за инвестиционната активност да допринесе повишеното частно потребление при нарастващо вътрешно и външно търсене на стоки и услуги, като се отчитат задържащите се на сравнително ниски нива цени на петрола и лихвени проценти.

Очакваме тези фактори да допринесат за продължаващо нарастване на реалния БВП през четвъртото тримесечие на 2017 г. и през първото на 2018 г. с основен принос на вътрешното търсене, пишат експертите.

В анализа се посочва, че рисковете са балансирани по отношение на външната среда и възможността за по-съществено от очакваното увеличение на частното потребление и на правителствените инвестиции.

Изданието използва статистически данни и информация, публикувани до 10 октомври 2017 г.

Международна конюнктура

Икономическата активност в глобален мащаб продължи да се подобрява и това се отчита в общия индекс на международната конюнктура през третото тримесечие.

Средно за първите седем месеца на тази година годишният темп на растеж на световната търговия се ускорява значително, като най-съществено нарастване се наблюдава във външнотърговските потоци на страните от Източна Европа и икономиките с нововъзникващи пазари в Азия.

Към август 2017 г. глобалната инфлация достига 2,2% на годишна база, като от началото на годината по-голямо повишение на потребителските цени се наблюдава в развиващите се страни, основни фактори за което са нарастващите на годишна база цени на петролните продукти и металите на международните пазари.

През третото тримесечие Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералният комитет по операциите на открития пазар не предприеха промени по паричната политика съответно в еврозоната и в САЩ.

Пазарни очаквания

При реализиране на пазарните очаквания за динамиката на цените на горива, основни суровини и храни на международните пазари условията на търговия за България ще бъдат благоприятни през следващите шест месеца.

За периода януари – юли 2017 г. излишъкът по текущата и капиталовата сметка на платежния баланс се сви спрямо същия период на 2016 г., като тази динамика се определяше главно от по-ниския размер на трансферите по програми на ЕС и от нарастването на дефицита по търговския баланс, отчитат в БНБ.

За четвъртото тримесечие на тази година и първото на 2018 г. излишъкът по текущата сметка на годишна база ще продължи да се свива като процент от БВП, като основен фактор за това ще бъде прогнозираното увеличение на дефицита по статия „първичен доход, нето“.

Анализаторите на БНБ смятат, че по-доброто усвояване на средствата по оперативните програми на ЕС ще допринесе за повишаване на годишна база на излишъка по капиталовата сметка като процент от БВП спрямо първата половина на 2017 г.

Ръст на спестяванията

Депозитите на неправителствения сектор в банковата система продължават да нарастват със сравнително висок годишен темп през първите осем месеца на 2017 г. При кредита за бизнеса и домакинствата се наблюдава ускоряване на годишния растеж. Тази динамика протича в условията на подобряваща се икономическа среда, продължаващо плавно понижение на лихвените проценти по кредитите, като допълнително влияние оказва усвояването на кредити по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, е изводът на БНБ.

Очакванията на специалистите са растежът на депозитите слабо да се ускори спрямо текущите нива в резултат от повишаването на разполагаемия доход и спестяванията на домакинствата.

Икономическата активност ще расте благодарение на сравнително ниските лихвени проценти на банковите кредити за фирмите и домакинства, прогнозират от независимата институция, ръководена от Димитър Радев.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
0
 
2
 
12
MyPr0gres до: MyPr0gres
преди 1 година
Също така по-голямата част от суровините нужни за Българското производство трябва да се внасят. Ако вътрешното потребление се повиши (като нека приемем, че се купуват в по-голямата си част български стоки) вносът ще нарасне значително, а без износ, които да парира вноса, БВП няма да нарасне, а точно обратното - ще намалее. БВП се образува като се извади вносът като абсолютна стойност от износа.
1
 
1
 
11
Тава е до: MyPr0gres
преди 1 година
Има нещо , което умишлено или не се бърка, а то е , че икономика и стопански живот са различни неща. Икономиката е средство , но не единствено, за управление на стопанския живот, и ако това не се разбира /умишлена злоупотреба/ започват каламбури на субсидирания и крупни кражби, а народът "да го ***" , както винаги е било!
3
 
1
 
10
преди 1 година
Момчета няма богата държава, която да е натрупала своето богатство чрез нещо, което да има голяма добавена стойност. Германия, Япония, Холандия и др. подобни държави са натрупали своето богатство чрез износ на продукти. Америка е натрупала своето богатство чрез долара. Франция, Гърция, Италия и тн. са натрупали своето богатство заради историческото си наследство и туризъм. Тези държави имат силно вътрешно потребление защото са натрупали капитали. Как смятате България да натрупа капитали - като си произвежда и си го продава сама на себе си и съответно забогатява? При така описания икономически план единственото, което ще постигнем е запазване на икономическото състояние в неутрално положение.
0
 
3
 
9
преди 1 година
Няма профилна снимка
БНБ откри пак топлата вода ... а пък ако си вършехте работата и нямаше кражби ала к тб и други корупционни измами в държавата от политическата класа... малииий колко щеше да експлоадира БВП-то :):) всяка година чопват по няколко милиарда от бюджета и пак сме на 3% растеж
0
 
3
 
8
khao до: MyPr0gres
преди 1 година
Няма профилна снимка
мислим бъркаш ДДС-то с вносно мито за стоки :):) но си прав че студиото говори големи небивалици от известно време :):)

Още от Бюджет и финанси
Платежният баланс на България е на плюс със 141,4 млн. евро през ноември