IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Вътрешното търсене и износът ще определят динамиката на БВП

Външната среда остава основният източник на несигурност за българската икономика, посочват от централната банка

16:38 | 31.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Принос за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) ще окажат очакванията за засилено вътрешно търсене и износът, които ще компенсират частично нарастването на вноса. Вследствие на тези тенденции се очаква верижният растеж на БВП през второто и третото тримесечие на тази година слабо да се забави.

Тази прогноза обяви в най-новия си брой на „Икономически преглед“ Българската народна банка (БНБ).

В брой 1 на тримесечното издание е представена информация и анализ на динамиката на потоците по платежния баланс, паричните и кредитните агрегати, връзката им с развитието на реалната икономика и влиянието им върху ценовата стабилност.

Според експертите на централната банка външната среда остава основен източник на несигурност, като действа по-скоро в посока реализиране на по-нисък от очаквания растеж на реалния БВП в страната.

Ако външната несигурност се повиши, това може да се отрази негативно върху износа на стоки и услуги, както и върху инвестиционната активност в страната, предупреждават от банката. Нейното въздействие ще допринесе по-вероятно за реализиране на по-нисък от очаквания растеж на реалния БВП в страната, показва прогнозата.

Въпреки подобряване на условията на търговия прогнозата е търговският дефицит слабо да се увеличи като процент от БВП през второто и третото тримесечие на 2017 г. Влияние ще окаже по-високият растеж на реалния внос на стоки спрямо този на износа на стоки.

През второто и третото тримесечие на 2017 г. очакваме правителствените инвестиции и потребление да допринесат положително за растежа на БВП, посочват от БНБ.

Според анализа повишеното търсене на стоки и услуги трябва да допринесе за постепенно намаляване на приноса на изменението на запасите за растежа.

Като вътрешен фактор, който създава несигурност за реализиране на базисния сценарий, специалистите на централната банка посочват степента на усвояване на средствата по програми на ЕС.

“Този фактор ще действа по-вероятно за постигане на по-висок от очаквания растеж на реалния БВП, ако усвояването на средствата по програми на ЕС се ускори в хода на годината, вследствие на което  правителствените инвестиции надвишат очакваното прогнозирано ниво", пише в изданието на БНБ.

Експертите обаче се надяват, че през второто и третото тримесечие на 2017 г. ще има „по-значително увеличение на публичните инвестиции вследствие както на нарастване на националните капиталови разходи в съответствие със заложените от правителството разчети, така и на ускоряване на усвояването на средства по програми на ЕС“.

В условията на все още ниско усвояване на средства по оперативните програми, финансирани от фондовете на ЕС за програмния период 2014–2020 г., прогнозираме излишъкът по капиталовата сметка на годишна база да се свие като процент от БВП спрямо четвъртото тримесечие на 2016 г., аргументират се в централната банка.

Последна актуализация: 03:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още