IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ въвежда промени за засилването на вътрешния контрол в банките

За първи път в българското банково законодателство се формират отговорностите на нова служба за нормативно съответствие, посочва финансистът Борис Петров

18:56 | 06.05.19 г. 1
БНБ въвежда промени за засилването на вътрешния контрол в банките

Основните цели на промените в наредбите на Българската народна банка са засилването на вътрешно-контролната среда, засилването на рамката за управление на рисковете, по-прецизно определяне на отговорностите на членовете на управителните и надзорни органи и дефиниране на по-високи изисквания за високопоставените банкови служители. Това каза финансистът Борис Петров в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"За първи път в българското банково законодателство се формират отговорностите на нова служба за нормативно съответствие. Службата следва да бъде независима от звената, които имат оперативни функции в съответната банка“, посочи Петров.

Според него институцията трябва да се грижи за това всички решения, действия и процедури в банката да се намират в съответствие с цялата национална и европейска надзорна среда.

Новите изисквания разширяват функциите на Комитета за риска, въвежда се по-висока степен на независимост и започва прилагането на по-добри практики във връзка с оценяването на кредитния риск. Целта е да се повиши риск културата в рамките на кредитната институция, заяви Петров.

Въвеждат се и по-високи изисквания за независимостта на членовете на надзорните органи и на комитетите за подбор на управителните органи, коментира той.

"По този начин ще се постигне по-висока степен на независимост от упражняването на правата на собственика и упражняването на правата за номинирането на длъжностните лица, които да ръководят кредитната институция", смята експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още