IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BNP Лични финанси: Търсенето на потребителски кредити се завръща

Кредит вече може да се получи и изцяло онлайн, но само срещу електронен подпис

13:32 | 24.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
BNP Лични финанси: Търсенето на потребителски кредити се завръща

Търсенето на потребителски кредити като цяло се завръща, отчетоха експертите от BNP Parisbas Лични финанси. Основно търсените средства са за ремонт на жилището, което е традиционно за началото на годината, стана ясно още от представената информация.

Във връзка със зараждащото се търсене на кредити от компанията предлагат възможност за изчисление на най-подходящите условия за кредитиране онлайн. Всъщност запитването и самото получаването на кредит може да стане и изцяло онлайн, ако клиентите разполагат с електронен подпис. Вече имаме и потребители, които са се възползвали от тази възможност, потвърди маркетинг мениджърът на компанията Ралица Захариева.

Тя допълни, че благодарение на данните от кредитния регистър и вътрешното ноу–хау на компанията за бързи кредити се работи и за система за автоматично становище за кредитите – одобрение или отказ. Захариева обаче не се ангажира със срок, в който системата ще заработи.

Онлайн системата, разработена от фирмата и пусната през януари 2013 година, позволява изчисления на няколко варианта за месечна вноска, срок за погасяване и т.н, а потребителите могат да изберат най-подходящия кредит и да изпратят заявката в удобно за тях време.

Изборът и планирането на кредит онлайн е за суми до 50 хил. лева, които се предоставя за покупка на автомобили или ремонт на жилището. За клиентите без електронен подпис остава физическият контакт с кредитора – за подписване на договора. Лихвата и като цяло условията, на които се съгласява клиентът, са фиксирани. 

Възможността за онлайн планиране е повишило търсенето на кредити, коментираха още експертите. В компанията през първото тримесечие на тази година има увеличение от 62% спрямо последните три месеца на 2012 година. Подадените заявки за кредити онлайн са малко под 7 хил., а грубо половината от тях получават одобрение, допълни още Ралица Захариева.

От кредитиращата фирма са направили профил и на клиентите, които търсят кредити онлайн. Това са млади хора - до 35 години, които се възползват от новите технологии. Обикновено става въпрос за семейни хора, с едно дете и със средно или полувисше образование.

Средно търсеният кредит е за около 2,7 хил. лева, с месечна вноска от 173 лева и период на изплащане 24 месеца. Обикновено кандидатите са със среден доход от малко под 1,2 хил. лева, а приходите в семейството са приблизително 1,7 хил. лева. 

Стоковите кредити се повишават през първото тримесечие

През първото тримесечие на тази година има ръст от 31% и на стоковото кредитиране спрямо същия период на миналата година, стана ясно още от представената информация. С новата система потребителите имат възможност да кандидатстват онлайн и да закупуват стоки директно от сайтовете на партньорските компании. На този етап се работи с 90 компании, уточниха още от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още