Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

БНП Париба Кардиф: За 7 години броят на активните полици нарасна с 65%

Големият брой на защитените кредити е ясен знак, че финансовата и застрахователната грамотност на хората расте, коментират от компанията

БНП Париба Кардиф: За 7 години броят на активните полици нарасна с 65%

Снимка: Pixabay

През последните 7 годни активните застрахователни полици по потребителски, ипотечни и стокови кредити, кредитни карти и други заеми, отпуснати от банки или компании за потребителско кредитиране в България, издавани от БНП Париба Кардиф нарастват до 1,8 млн. За сравнение борят им през 2014 г. е бил 1 млн. Това съобщиха по време на пресконференция от дружеството, посветена на 15-годишния юбилей на компанията след навлизането ѝ на българския пазар.

Въпреки че данните са за едно конкретно застрахователно дружество, те са достатъчно показателни за тенденциите на пазара, а именно, че все повече българи защитават парите си в банката. „Големият брой на защитените кредити е ясен знак, че финансовата и застрахователната грамотност на хората расте“, коментираха от компанията и дадоха за пример, че потребителите прекарват все повече време в консултации по телефона. Докато преди средният разговор е продължавал около 6 минути, то сега той е около 12-15 минути средно. 

Още по темата

Дружеството отчита и ръст както на одобрените застрахователни претенции, така и на изплатените обезщетения. Според данните на БНП Париба Кардиф за България основната причина за предявяване на искове е настъпването на застрахователни събития като безработица, временна нетрудоспособност (продължителен болничен) и загуба на живот. При такива неочаквани обстоятелства застрахователят покрива частично или напълно задълженията на своите клиенти към финансовите институции и така милиони българи могат да се възползват от защита на кредитите си.

От 2018 г. към момента застраховките на кредитите на БНП Париба Кардиф за региона на Централна Европа нарастват с 15%. Тези полици покриват редица рискове, като кражба на парични средства или смърт на кредитополучателя.

Investor.bg припомня, че тенденцията за ръст на полиците беше потвърдена и от последните данни на Комисията за финансов надзор (КФН), според които в края на второто тримесечие на 2021 г. премийният приход в застрахователния сектор достига общо 1,635 млрд. лв. или ръст от близо 13% спрямо същия период на миналата година. Увеличение има и при изплатените обезщетения, които нарастват с 8,6% спрямо същия период на 2020 г. и възлизат на 637 млн. лв. 

Според Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) това се дължи основно на адекватната реакция на застрахователите по време на пандемията, скоростната дигитализация и предлагане на удобни за клиентите решения. Пазарът на общо застраховане постига ръст на премийния приход от 9,7% на годишна база, което е най-високият за последните 12 месеца. В животозастраховането след значителен спад през 2020 г. в резултат на пандемичната ситуация през настоящата година се наблюдава динамичен ръст в премийния приход. Темпът е изпреварващ спрямо общото застраховане, което е сравнително рядка ситуация за българския пазар. Продължава и интензивното развитие по линия на застраховка „Живот“, свързана с инвестиционен фонд. Ръстът на годишна база на премийния приход към юни 2021 г. е 133%. Събраните премии възлизат на близо 113 млн. лв. – близо 2,5 пъти повече в сравнение с юни 2019 г., когато премийният приход е бил 46 млн. лв. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Заетостта и БВП ще са във фокуса на седмицата