Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

БНР и Музикаутор продължават преговорите в понеделник

Сдружението ще представи конкретно предложение за уреждане на авторските права за българска музика, излъчвана в радиото

БНР и Музикаутор продължават преговорите в понеделник

Снимка: Pixabay

Българското национално радио (БНР) и дружеството за колективно изпълнение на авторски права в музиката "Музикаутор" ще продължат преговорите си в понеделник (9 януари), а утре радиото очаква конкретна оферта от сдружението. 

Това е резултатът от продължилата час и половина среща в Съвета за електронни медии (СЕМ) между обществената медия, Музикаутор и Министерството на културата, съобщи БНР.

Още по темата

Припомняме, че от първи януари тази година БНР няма право да излъчва музика от репертоара, управляван от Музикаутор, защото двете страни не постигнаха споразумение за размера на авторските възнаграждения, които радиото трябва да плаща. 

От СЕМ призоваха двете страни за диалогичност и отстъпчивост, за да бъде защитен интересът на обществото и на носителите на права.

Генералният директор на БНР Александър Велев заяви, че не иска да води "разговор под натиск", Така той определи забраната на Музикаутор и ги призова да я оттеглят.

По думите му от БНР са изпратили предложение за запазване на изплащането на права в размер на 1% от държавната субсидия на БНР, както досега, и увеличение на процента от приходи от реклама от 4,5% на 10%.

Изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров заяви, че “тези 10% са плаваща сума" и настоя за договаряне на модел за стъпаловидно увеличение на тарифите до "доближаване на тези в частните радиостанции, както е според европейските регламенти”.

От дружеството посочиха още, че до днешната ситуация се е стигнало заради шестмесечна липса на комуникация от страна на БНР, а предложението за увеличение е дошло чак в края на декември.

На срещата присъстваха представители на Министерство на културата, АБРО, музиканти, сред които и Кирил Маричков, който е член на управителния съвет на Музикаутор. Той също призова двете страни да направят стъпки за разбирателство.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 3 години
БНР, като българско и субсидирано от българите трябва да излъчва само българска музика.

Още от Бюджет и финанси
Правителството отпуска още средства за подкрепа на производството