Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Бойко Атанасов: РЕРР ще се нареди сред основните форми за осигуряване на старини

Разнообразието на пенсионни продукти и прилагането им в ЕС обсъждат експерти на международен форум „PEPP – Регламент и технически стандарти за пазарна реализация“

Бойко Атанасов: РЕРР ще се нареди сред основните форми за осигуряване на старини

Снимка: Pixabay

Да се дадат идеи за въвеждането на общоевропейския продукт за лично пенсионно осигуряване (Pan-European personal pension product - РЕРР) е едно от най-сериозните предизвикателства за капиталово осигуряване. Законодателството на ЕС трябва да прояви гъвкавост при разработването на пенсионните продукти, като обърне внимание на разнообразието. Това коментира Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор, на международната конференция „PEPP – Регламент и технически стандарти за пазарна реализация“. На нея водещи експерти по пенсионно и осигурително право, финансисти, икономисти и делегати от страната и цяла Европа обсъждат предстоящото въвеждането на PEPP.

Още по темата

„Предизвикателство е да се направи такава конференция за финансовите пазари“, посочи при откриването на форума доц. д-р Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ. 

„В процеса на разработването на уникалния продукт са включени осигуряващи се лица, доставчици, лицата, които управляват схемите за колективно инвестиране", каза Бойко Атанасов и подчерта, че прилагането на РЕРР в целия ЕС ще се нареди сред основните формите за осигуряване на старини.

Председателят на Комисията за финансов надзор очаква да има високо ниво на конкуренция при предлагането на РЕРР сред другите пенсионни продукти и се надява, че пенсионните пазари ще ориентират осигурените лица.

„Важно е колко ще бъде разбираем продуктът, доколко ще отговаря на потребностите не потребителите и колко ще е изгоден за тях", подчерта ролята на РЕРР за потребителите и бизнеса Атанасов.

Още по темата

Според него посоките на разработване и правилата са специфични и Регламентът на РЕРР за ЕС дава отговори, като идеята е да се акумулират достатъчно средства от него в икономиката на ЕС като цяло, което ще повлияе на спестяванията за старини.

Бойко Атанасов посочи ролята на националните институции за осигуряване на конкуренция в интерес на потребителите и пазара.   

Регламентът определя правила, предстои да се направят конкретни изисквания с критерии и техническите стандарти за одобрение преди внасянето в Европейската комисия.

„Отговори ще даде не само законът, но и всички участници в дистрибуцията и надзора - те ще определят доколко РЕРР е ключов за икономиката на ЕС. Днешният форум дава възможност чрез комуникация между представители на науката, бизнеса, институциите, за да се прецизират детайлите“, каза председателят на КФН.

Форумът може да се проследи на живо в Facebook страницата на ВУЗФ, както и на следния линк: http://meet.google.com/sep-xcno-iph.

Повече информация за форума, програмата и лекторите, които ще участват в събитието, можете да видите ТУК.

Конференцията се организира със съдействието на Фонд “Научни изследвания” и с подкрепата на ЗАД “ОЗК-Застраховане” АД, генерален партньор на форума, както и на ЗАД “Армеец” АД, ПОАД “ЦКБ-Сила” АД и ПОК “Съгласие” АД, които са партньори на събитието.

Медийни партньори на форума са  Investor.bg, Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, Economic.bg, сп. “Икономика”, Money.bg, Novinite.bg и Еcon.bg.

По статията работиха: автор Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
EK одобри промените в гаранционна програма в подкрепа на българския бизнес