Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Болници и педиатрични клиники ще получат 3,450 млн. лева за апаратура

Министерството на здравеопазването ще обяви обществена поръчка за закупуването на кувьози

Болници и педиатрични клиники ще получат 3,450 млн. лева за апаратура

Снимка: Pixabay

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г. в размер до 3,450 млн. лева, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. Част от средствата ще бъдат насочени за закупуване на медицинска апаратура (апарати за дихателна реанимация и кувьози) на стойност до 1,250 млн. лева за нуждите на педиатричната болнична помощ, чрез провеждане на обществена поръчка от Министерството на здравеопазването.

Още по темата

Закупената медицинска апаратура ще бъде предоставена на лечебни заведения за болнична помощ и на общини.
Съвременната апаратура ще даде възможност за подобряване качеството на медицинските грижи в неонаталните отделения в страната, съответно значително подобряване на неонаталната дейност и намаляване на болничния престой на децата в тези отделения, посочват от Министерския съвет.

Останалите средства са предназначени за дейности по Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве (2014 -2020 г.). Целта е да се осигури устойчивост на финансирането на дейността на Здравно-консултативните центрове за майчино и детско здраве, разкрити в изпълнение на програмата на функционален принцип във всички областни болници в страната, както и в някои университетски и специализирани болници, АГ и педиатрични болници в София, Пловдив, Варна и Плевен.

От правителството се надяват това да допринесе за намаляване на броя на децата с вродени заболявания и намаляване на детската смъртност в страната, както и за подобряване на качеството на пренаталната диагностика и неонаталните грижи чрез модернизация на отделенията по неонатология.

Investor.bg припомня, че средствата се отпускат след протестите на педиатри в цялата страна.

Правителството се надява с предоставените пари от бюджета да се подобри функционирането на системата за оказване на болнична помощ в страната с фокус върху педиатричната болнична помощ. По този начин ще се намалят средствата за лечение на рисковите новородени, а като цяло за обществото ще се получи по-ниска социална цена в бъдеще с оглед предотвратяване на усложнения, които могат да влошат качеството на живот на спасените рискови новородени.
 

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Преките инвестиции в България и през май излязоха на минус