IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК е против предложеното от социалистите прогресивно подоходно облагане

Ниските пропорционални ставки компенсират дефектите на бизнес средата, твърдят работодателите

12:47 | 22.03.16 г. 2
БСК е против предложеното от социалистите прогресивно подоходно облагане

Българската стопанска камара (БСК) се обяви категорично против идеите на БСП за връщане на прогресивно подоходно облагане за физическите лица. Повод за изпратеното до медиите становище е внесеният от лидера на социалистите Михаил Миков  законопроект за промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).

Според работодателите високото равнище на бедност и социално неравенство у нас е следствие на структурните проблеми в икономиката и обществото. Това са негативните демографски и миграционни процеси, сривът в образованието и квалификацията, маргинализацията на широки социални групи, дефицитите в пенсионната система и социалното подпомагане, ниската производителност на труда и ниската добавена стойност на продукцията, правната несигурност, високото равнище на корупция и сива икономика. 

Ето и аргументите на БСК против връщането на прогресивното доходно облагане:

Законопроектът не е придружен с оценка на въздействие върху бюджета, данъчно задължените лица, заетостта, инвестициите, производителността и икономиката.

Сегашните ниски пропорционални ставки от 10 на сто компенсират дефектите на бизнес средата и основните рискове пред инвеститорите, смятат от организацията.

България не може да си позволи данъчни ставки, надвишаващи ставките на съседните държави и на други икономики от Централна и Източна Европа, допълва се в становището.

Предлаганите промени ще усложнят определянето на дължимия данък при източника на доходи. Съществува и опасност отново да се проявят силни стремежи за укриване на доходи и полагане на недеклариран труд.

Според БСК, преди да се пристъпва към промени на ставките по ЗДДФЛ и ЗКПО, трябва да бъдат реализирани основни реформи на регулаторната среда, правосъдната  система, антимонополното законодателство, да се повиши събираемостта на данъците и да се постигне устойчив икономически растеж от над 3% годишно.

Становището на БСК е изпратено до председателите на четири парламентарни комисии – бюджетна,  икономическа,  социална и по въпросите на децата, младежта и спорта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
2 500 000 с доход под 300лв. - http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/2-243-lv-na-mesec-sa-neobhodimi-za-normalen-jivot-na-chetirichlenno-domakinstvo-205115/ От юридическа гледна точка е нарушение на Конституцията и ГЕНОЦИД - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714и малко ме интересува какво мислят БСК и т.н. измислени икономисти тоест Конституцията трябва да се спазва и ако на някой не му харесва да се отказва от бълг гражданство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Обяснил съм всичко за България = https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713491132262447 2 500 000 ОСНОВНОТО Е ако за физич.оцеляване на един човек у нас трябват 300лв.(според НСИ макар ,че е малко но аз говоря за принципа) и 4-членно семейство получава под 1200лв. месечно държавата му дава ваучери за енергия и купони за храна както в САЩ за над 50-те милиона американци,и трябва да има референдум ,че държавата ще поема тези задължения до три деца за да не се превърне раждането в бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още