IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП: Бюджет 2021 ще увреди трайно финансовата стабилност на България

Левицата настоява бюджетните приходи да бъдат увеличени с още 1,34 млрд лв.

20:58 | 24.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Бюджетът за 2021 г. ще увреди трайно финансовата стабилност на България. Това каза депутатът от БСП Димитър Данчев по време на разискванията в пленарната зала на план-сметката за следващата година. Според левицата се раздават милиарди, които не са обезпечени със съответните приходи. БСП определиха подобна политика като „безотговорна“, като по думите на Данчев обрича страната ни на поредица от още бюджетни дефицити. 

Окончателното гласуване на текстовете ще бъде утре, днес не бе приета нито една точка от проектозакона.

Проектобюджетът предвижда през 2021 г. държавата да събере 47,6 млрд. лв. приходи. Разходите възлизат на 52,5 млрд. лв. В последната година от мандата си (2021 г.) ГЕРБ завещават на следващия кабинет трудна за изпълнение план-сметка. Планираната разлика между приходите и разходите за 2021 г. е 4,88 млрд. лв. (3,9% от БВП), което прави повече от 10 млрд. лв. общо за тази и следващата година, които се водят „кризисни“.

Друг любопитен момент от разчетите е заложеното ниво на държавния дълг до края на 2023 г. – 38,9 млрд. лв.
От БСП настояват бюджетните приходи да бъдат увеличени с още 1,34 млрд лв. По думите на Румен Гечев това ще бъде възможно, ако бъде въведена прогресивна скала на облагане на доходите на физическите лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още