IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП и ГЕРБ се скараха за вноската на България в бюджета на ЕС

С приемането на решението за системата на собствените ресурси страната ни ще плаща средногодишно с около 4,17 % повече отколкото до момента

12:26 | 05.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Парламентът одобри решението за системата на собствените ресурси, което се отнася за вноската на България по бюджета на ЕС. Текстовете обаче предизвикаха напрежение между управляващите и опозицията, защото  на практика ще има увеличение на вноската на страната ни средногодишно с около 4,17 %.

Заложената в Закона за държавния бюджет за 2020 г. вноска на България в бюджета на ЕС бе в размер на 1,39 млрд лв. За 2021 г. сумата е 1,46 млрд. лв.

Ревизията на решението се налага заради COVID кризата и важността да се гарантира, че ЕС разполага с достатъчен финансов капацитет в случай на икономически сътресения, пише в мотивите. В него се предвиждат някои промени в системата на собствените ресурси за новия програмен период от 2021 до 2027 година, като делът от събирания от митата, който държавите членки задържат за покриване на административни разходи по тяхното събиране, се увеличава от 20 на сто до 25%. Въвежда се и нов ресурс на база на нерециклираните отпадъци от пластмасови опаковки.

От БСП обвиниха управляващите, че си „купуват индулгенция за корупция“. „Всеки божи ден по телевизиите вие, вашите представители, министър-председателят и кой ли не, обяснява какво сме взели от Европейския съюз, все едно това е някаква крава, която трябва да доим“, каза социалистът Крум Зарков, цитиран от БНР.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обаче му отговори, че социалистите са срещу това в следващия програмен период България да получава три пъти повече от това, което внася в ЕС

„Първо, трябва да е ясно, че до момента и занапред в новия програмен период България е получавала и ще получава в пъти повече от това, което прави като вноска в ЕС. За следващият програмен период България ще получава три пъти повече от това, което внася в ЕС", изтъкна Менда Стоянова, цитирана от агенция „Фокус“. По думите ú за да се случи това, са водени тежки преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още