IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП иска да има комисия за дълга

Тя трябва да проучи начина на договарянето и подписването на договорите, считат от Левицата

11:13 | 26.02.15 г.
БСП иска да има комисия за дълга

БСП започва да събира подписи сред депутатите за създаването на временна анкетна комисия в парламента във връзка с договора на правителството, който Народното събрание ратифицира вчера, за взимането на нов заем в размер на 8 милиарда евро.

За създаването на такава комисия е нужна подкрепата на 48 народни представители, а социалистите ще търсят съдействие от всички парламентарни групи, макар че против взимането на заема освен БСП гласуваха само депутатите от „Атака“. 



Комисията трябва да проучи начина на договарянето и подписването на договорите, документооборота и кореспонденцията на правителството и на отделни министри във връзка с договора, да провери разходите и основанията за извършването им във връзка с подготовката за тегленето, както и да установи начина, по който са избрани банките, информира депутатът от БСП Красимир Янков.

Според него има основателни съмнения, че поемането на външния дълг е в нарушение на бюджетната процедура, което е допълнително основание за проучване от парламента. Социалистите ще настояват периодът на действие на временната комисия да е три месеца.

„Работата на комисията ще допринесе за прозрачността, а след вчера е безспорна необходимостта от повишаването на доверието към всички парламентарни групи и институции“, коментира Янков.

Той предупреди, че ако създаването на комисията бъде отхвърлено от мнозинството, от левицата ще оповестят фактите, с които разполагат за целия процес на преговори и възлагане на анализи до влизането на договора в парламента.

Социалистът Румен Гечев коментира, че е явно, че двойката управляващи партии са ГЕРБ и ДПС, защото те гласуват заедно важните закони.

Повод за изказването му стана изненадващата промяна в позицията на депутатите от движението, които първоначално се обявиха против вземането на заема, но вчера гласуваха „за“ ратификацията на договора на правителството с банките, защото финансовият министър Владислав Горанов обеща, че поне 2 милиарда лева от заема няма да се харчат.

„Правителството е водило преговори зад гърба на избирателите и депутатите и никой не знае какви са комисионите, а на 16 милиарда лева само един процент комисиона прави 160 милиона лева. Тази крупна сума не обяснява ли до голяма степен шизофреничното поведение на някои парламентарни групи за броени минути“, настоя той.

Според Георги Кадиев след гласуването на дълга вчера сме станали свидетели на разпада на коалиция, защото след няколко месеца малките партньори като АБВ и ПФ вече няма да са част от управлението.

„И тогава изборът пред Борисов ще е да вкара ДПС във властта или да управлява като правителство на малцинството“, коментира Кадиев.

„Вчера станахме свидетели на целувката между Местан и Борисов, но за разлика от онази на Орлов мост, която беше безплатна, тази си има цена и тя е 16 млрд. лева“, добави той.

От БСП не скриха и разочарованието си от позицията на президента Росен Плевнелиев, който обяви, че няма да наложи вето на ратификацията.

„Ако Росен Плевнелиев си позволи да участва в тази игра, това ще е за негова сметка“, предупреди Чавдар Георгиев и добави, че въпреки всичко БСП ще продължи да настоява за вето на държавния глава.

Oще икономически новини четете в Dnes.bg  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още