IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП отново предлага 5% ДДС върху детските стоки

Храните, които се даряват в обществена полза, да бъдат освободени от ДДС, предлагат от Реформаторския блок

15:08 | 07.04.16 г.
БСП отново предлага 5% ДДС върху детските стоки

"БСП лява България" предлага по-ниска ставка по ДДС от 5 на сто за детски храни, храни за кърмачета, пелени, помощни средства за хора с увреждания, доставка на услуги за домашни грижи и гледане на деца и възрастни хора. Тези промени в закона за ДДС левицата е внесла в Народното събрание.

Веднъж вече от БСП внесоха законопроект за намаляването на данък добавена стойност (ДДС) за детските стоки през юли миналата година, който беше отхвърлен. Мотив за това предложение беше намаляващата раждаемост в страната.

По повод последното предложение Чавдар Георгиев от левицата обясни, че искат тези стоки и услуги да бъдат по-достъпни за потребителите и да може по-голям кръг от хора да се ползват от тях, предава БТА. По думите му това няма да реши демографския проблем, проблемите на възрастните и хората с увреждания. Ако бъде подкрепено, ще се създадат по-облекчени условия за тези хора и ще е стъпка напред за по-достъпна социална политика, убеден е депутатът. 

Предвижда се по-ниската ставка да се прилага от 31 юли т.г.

БСП предлага и по-прости правила за възстановяване и приспадане на ДДС. В момента малките и средни предприятия, най-вече работещите на ишлеме, страдат от големите фирми, които отлагат плащането към тях и съответно тези малки предприятия са длъжни да плащат налога, без да са получили парите си за извършените от тях услуги, обясни депутатът.

Затова от БСП предлагат лице, което не е заплатило, макар и частично, стойността на получените стоки и услуги и то в част, реална или по-голяма от стойността на ДДС, да няма право на приспадане и възстановяване на данъка, докато не се разплати поне частично за стоките или услугите на съответния доставчик.

Промени в Закона за данъка върху добавената стойност предлагат и от Реформаторския блок.

Хранителните продукти с изтичащ срок на годност, които се даряват на организации за общественополезна дейност, да бъдат освободени от ДДС, предлагат депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов. 

Двамата са внесли промени в Закона за данъка върху добавената стойност (ДДС) за улесняване на процедурите за даряване на храни. Изискването е дарението да е не по-рано от 30 дни преди изтичането на срока на годност на продуктите.

"В момента 670 хиляди тона храни, чийто срок на годност изтича, се разпиляват и унищожават. С тези храни могат да бъдат задоволени потребностите на всички бедни хора в България", коментира Мартин Димитров.

Той обясни, че това е практика в поне 15 европейски страни - храните, чийто срок на годност изтича, да се даряват на специални организации - хранителни банки, и с тях да се задоволяват потребностите на най-бедните хора. Абсурдно е, че в най-бедната страна членка на ЕС това не е направено, коментира депутатът. 

Димитров обясни, че в момента една компания като види, че срокът на годност на храната изтича, предпочита да я унищожи, защото при този режим не се дължи ДДС. Ако унищожиш храната, не плащаш ДДС, ако я дариш, трябва да платиш ДДС върху тази стока, коментира той и добави, че това пречи да се развива даряването на храни. Със законопроекта, който внесохме, този проблем е решен по справедлив и разумен начин, смята Мартин Димитров.

Предвидили сме специален регистър за тези организации, които извършват т.нар. хранително банкиране и изискване за социална складова база, която те да имат и да може да бъде проконтролирана във всеки един момент от орган по приходите, посочи Колегата му Петър Славов обясни, че промените засягат Закона за ДДС.

Дали сме всички необходими гаранции да е спокоен финансовият министър, че няма да има злоупотреби и проблеми с бюджета, смята Славов.

Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка, посочи, че за една година успяват да спасят от разпиляване едва 270 тона храна, което е едва половин процент от количеството храна, което отива на боклука. Трудна е средата и бизнесът не е склонен да дарява храната, която е произвел в повече, има нарушен търговски вид или по някаква причина не може да бъде реализирана в търговската мрежа, коментира тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още