Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

БСП предлага алтернативна данъчна политика

Левицата иска прогресивно подоходно облагане, ограничаване възможността на правителството да разпределя бюджетния излишък, въвеждане и на данък “капитал”

БСП предлага алтернативна данъчна политика

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

БСП предлага алтернатива в данъчната политика, която включва прогресивно подоходно облагане, облекчения за работещи родители и диференцирана ставка на ДДС – 9% върху лекарствата и 5% за хляба. На пресконференция в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова представи алтернативата на левицата в данъчната политика, като част от алтернативен бюджет за 2019 г.

Нинова посочи, че целта на предложенията е да се намалят неравенствата и да се въведат мерки срещу сивата икономика и в подкрепа на младите семейства и децата, предава БТА.

БСП предлага работещите родители да плащат с по 50 лв. месечно по-нисък данък върху заплатите си за всяко дете. Трябва да помогнем на младите в демографската криза, отбеляза Нинова. 

Още по темата

Левицата иска прогресивен данък върху доходите на физическите лица по скала - доходите до 3900 лв. да се облагат с 10%, а данъкът за горницата да се увеличава с 2,5 процентни пункта на всеки 1300 лв. като достигне 25% за доходи над 10 400 лв. По думите на Нинова по този начин 2 240 286 работещи ще плащат данък както досега. Промяната ще е за 47 000 души, които ще плащат по-висок данък заради по-високите си доходи.

БСП иска въвеждане и на данък “капитал”, т.е. данък върху дивидента, който отново ще е по прогресивна скала.

Сигурно едрият бизнес ще се разсърди, а сигурно и колегите депутати ще се понацупят, защото и нашите доходи ще се облагат с по-висок данък”, коментира Нинова. И продължи: “Но ние представляваме работещите хора и целта ни е да защитим тях".

Според нея, ако се запази сегашния модел на данъчното законодателство, проблемът с неравенствата ще се задълбочава. В Европа България е държавата с най-голяма поляризация на доходите. "Според справка от МФ около 1 714 000 души получават месечни доходи до 1000 лв., а 47 000 души до 9100 лв.”, отбеляза тя. Ако прибавим и пенсионерите, то около 4 милиона българи живеят с доход до 1000 лв. на месец. В това време 8000 българи са декларирали доход от дивиденти в размер на 7,2 млрд. лв. годишно, каза Нинова. Работещите хора плащат 10% върху заплатата си, а капиталът плаща 5% върху дивидент, който се изписва през фирмите. Този дивидент генерира и сив сектор, коментира още тя.

БСП предлага и ограничаване на възможността правителството да разпределя бюджетния излишък. От партията са внесли предложения за промени в Закона за публичните финанси, според които правителството да може да разпределя до 1% от излишъка с постановление на МС, а останалите средства да се разпределят от парламента чрез актуализация на бюджета.

Традиционно стана министър-председателят да харчи излишъка от бюджета в държавата еднолично, виждаме, че това се задава и тази година”, коментира Нинова. До края на годината се канят да изхарчат близо 2 млрд. лв. излишък - за няколко месеца, непрозрачно, не по правилата, допълни тя. По думите й тази политика - "да събираме пари от всички, а един да си ги харчи, както реши", удря по същността на държавата.

Преди две седмици президентът също направи подобно предложение - излишъкът да се харчи със санкцията на парламента.

Другата седмица от БСП продължават със закона за бюджета на ДОО, където ще внесат предложения за осигуровки и за пенсии. Ще продължим със Закона за бюджета на НЗОК и големия бюджет, където ще видите нашата алтернатива в цялост, обясни Нинова плановете на партията.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

2
 
1
 
8
khao до: marto1992
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
аз пак да ти кажа, поработи 2-3 години и тогава давай акъл и предложения, че последните години решенията все се взимат от хора без трудов стаж и виж до къде сме я докарали
2
 
2
 
7
преди 7 месеца
Леле каква неграмотност! Дивидентът е разпределение на печалбата между акционерите. На печалбата са платени вече 10% данък печалба от фирмата и после се плащат още 5% дивидент от акционерите. За това в България не се плащат дивиденти, а се търсят вратички!!!!!

Хубави са тия данъчни облекчения - всеки ще се радва. Но на каква цена? Кое ще се ореже като намалеят приходите? България има най-ниските данъци в ЕС и от тук нататък може само по-големи да стават, ако ще ставаме като ЕС.
3
 
15
 
6
khao до: caller
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Усеща се че БСП ще е преди ГЕРБ на изборите.
---
все тая е кой от двете ще спечели, все ще е зле за нас, но ще е обида към българския интелект ако курнелия спечели
4
 
6
 
5
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Абе той дивидентът не генерира сив сектор, ама изгенерира доста бентлита, мерцедеси и БМВ-та. Все с цел инвестиции в българската икономика :)

Работещите хора плащат 10% върху заплатата си, а капиталът плаща 5% върху дивидент, който се изписва през фирмите. Този дивидент генерира и сив сектор, коментира още тя.
6
 
4
 
4
преди 7 месеца
Ако проектът на БСП за Бюджет 2019 година се приеме, то колкото по-добре се изпълни този бюджет, толкова повече ще са страданията.

Още от Бюджет и финанси
Българинът спестява дългосрочно в депозити за доходи след пенсиониране