IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП ще сезира Конституционния съд за финансовото оздравяване на общините

Само тези, които отидат при премиера и при министъра на финансите и се помолят, ще получат средства, смята Георги Търновалийски

09:41 | 26.05.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Община Сливен.<em> Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Община Сливен. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

БСП Лява България планира да сезира Конституционния съд заради законовите промени за финансово оздравяване на общините. Това съобщи депутатът от левицата Георги Търновалийски пред БНР.

Партията ще търси подкрепата и на други политически сили за сезирането на Конституционния съд.

Припомняме, че в сряда Народното събрание одобри промени в Закона за публичните финанси, според които общините ще могат да получат по преценка на финансовия министър безлихвени заеми от държавния бюджет, ако изпитват финансови затруднения. 

“Ние ще разговаряме с друга парламентарни групи, за да може да бъде атакуван този текст в Конституционния съд. От трибуната беше казано, че общините, които отговарят на критериите и трябва да бъдат финансово оздравявани, са няколко – може би пет-шест. Тогава, след като те са толкова малко, защо е нужно да правим изменения в Закона за публичните финанси, с което изменяме цялата философия на закона”, коментира той.

В приетите текстове трябваше да има разпоредби, които да гарантират, че общините няма да изпадат в такова финансово състояние, а именно - да има превенция, каза още Търновалийски.

“Никъде в тези текстове няма такива разпоредби. Води се – общината стига до положение на нужда от финансово оздравяване и нужда от такъв безлихвен заем, който за държавата не е безлихвен. Този ресурс, който е скъп за държавата, ще се ползва от общините, които са недисциплинирани, но в същото време липсва анализ кои общини имат нужда от такова подпомагане. Ако този анализ го има, то тогава въпросът е защо това не се предвижда още със Закона за държавния бюджет”, каза той.

Според Търновалийски “само тези, които отидат при премиера и при министъра на финансите и се помолят, ще получат тези средства, а не тези, които имат проект, които имат план, които имат нужда”.

Като член на бюджетната комисия Георги Търновалийски потвърди, че БСП ще подкрепи предложението на Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок да стартира процедурата за избор на нов състав на Комисията за финансов надзор.

"С промените в Закона за публичните финанси ще накажем добрите и дисциплинирани общини, а лошите кметове ще бъдат толерирани чрез отпускането на безлихвени заеми. След това те ще получават субсидия от държавата, за да погасяват тези заеми. Вървим към гръцки сценарий", заяви от своя страна депутатът от БСП Манол Генов в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него в закона не са разписани ясно правомощията на министъра на финансите и не са ясни критериите, според които една община излиза от финансова нестабилност.

"60-70% от българските общини разчитат на държавните траншове. Малко са тези, които успяват със собствени приходи и политики да поддържат добро състояние. И досега са били давани пари, но вече се въвеждат конкретни правила и критерии", контрира депутатът от Реформаторския блок Вили Лилков. Според него е крайно време да се започне дебат за второ ниво на местно самоуправление. Лилков обяви, че подкрепя идеята част от събирания данък общ доход да остава в общините, както и гражданите да имат право да посочат в коя община да отиват въпросните 2% от техния данък. 

По думите му в 170 от 265 общини между 80 и 96% от бюджета се формира на база на трансфери от държавата. "За да се увеличи събираемостта на собствените приходи, е необходимо реформиране на системата".


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още