Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Бум на екскурзиите в чужбина отчита НСИ за юни

Турция и Гърция остават най-посещаваните от българите чуждестранни дестинации

Бум на екскурзиите в чужбина отчита НСИ за юни

Снимка: Pixabay

Сериозно нарастване на екскурзиите на българи в чужбина през юни отчита Националният статистически институт.

Според официалните данни през миналия месец на почивка и екскурзия извън страната са били почти 190 000 души, което представлява рекорд за последните десет години и с 3,1% повече, отколкото през същия месец на миналата година.

Най-голям интерес за почивка за българските туристи продължават да са Турция и Гърция, които са посетени съответно от около 40 000 и 35 000 български туристи. Интересът към тези две дестинации обаче не расте, за разлика от този към други южни държави. Пътуванията за Италия например растат с 30,2% в сравнение с година по-рано. Другите дестинации със сериозен ръст за пътуванията са Испания, където годишното повишение на посещенията е 19,4%, Австрия – 15,3%, Чешката република – 14,5%.  

В НСИ са регистрирали над 618 хиляди излизания зад граница – с 9,5% увеличение в сравнение с година по-рано.

Увеличение има и при пътуванията до Франция  – 6,9%, Гърция – 6,7%, бившата югославска република Македония – 6,6%, Германия – 6,6%, Турция – 1,3%. Едновременно с това българите са намалили посещенията си в Израел със 7,1%, в САЩ – с 4,1%, в Полша – с 1,8%.

                                Пътувания на български граждани в чужбина по месеци

Източник: НСИ

Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина през юни 2017 г. формират пътешествията с други цели – гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия, които заемат 45,5% от всички излизания зад граница. Следват ги пътуванията с цел почивка и екскурзия – 30,6%, пътуванията със служебна цел са с дял от 23,9%.

В сравнение с юни 2016 г. e регистрирано увеличение при всички пътувания: с други цели – ръстът е с 19%, с цел почивка и екскурзия –  с 3,1%, и със служебна цел – с 2,1%.

Още по темата

През миналия месец посещенията зад граница с други цели са били 63,3% от пътуванията към Сърбия и 61,1% – към Турция.

Посещенията със служебна цел в Германия възлизат на 44,4%, а тези към Италия и Испания с цел почивка и екскурзия са съответно 59,8% и 51% от всички реализирани пътувания на български граждани към тези страни.

Над 1,448 млн. броя са регистрираните посещения на чужденци в България през юни, отчита статистиката на НСИ. (табл. 2 от приложението)

Това е с 6,9% повече в сравнение с година по-рано.

Регистрирано е увеличение при пътуванията с други цели – с 20,4%, с цел почивка и екскурзия – с 5,9%, докато посещенията със служебна цел намаляват със 17,1%.

                        Посещения на чужденци в България по месеци

Източник: НСИ

От общия брой чужденци, посетили България през миналия месец, делът на гражданите от Европейския съюз е 60%, или с 4,4% повече в сравнение със същия месец на предходната година.

Увеличават се посещенията на граждани от Нидерландия - с 35,1%, Обединеното кралство - с 27,9%, Франция - с 25,5%, Полша - с 16%, Белгия - с 13,7%, Румъния - с 2,3%, Германия - с 1,1%, и други.

С 11,5% по-малко са унгарците, пресекли българската граница, с 2,4% намаляват чехите, дошли в страната ни, и с 1,8% са по-малко гърците, пребивавали в България.

Увеличават се обаче посещенията на граждани от групата „Други европейски страни” с 10,1%, като най-голям е ръстът на граждани от Украйна – 17,8%.

През юни 2017 г. преобладава делът на посещенията на чужденци с цел почивка и екскурзия – 51,5%, следвани от

пътуванията с други цели (вкл. гостувания и транзитни преминавания) – 36,2%, и със служебна цел – 12,3%.

Посещенията с цел почивка и екскурзия формират 97,8% от пребиваването на израелци в България, 95,4% са пътуванията на норвежци, и 92,8% на граждани от Руската федерация.

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
ОББ Асет Мениджмънт и KBC Асет Мениджмънт се обединиха