Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

БВП на един работник в България се увеличава с 4,6% през първото тримесечие

Расте броят на заетите в индустриалния сектор и сектора на услугите, отчете НСИ

БВП на един работник в България се увеличава с 4,6% през първото тримесечие

Снимка: Архив Ройтерс

Производителността на труда в България ускорява ръста си и през първото тримесечие на тази година брутният вътрешен продукт (БВП) на един зает се увеличава с 4,6% на годишна база, показват предварителните данни на Националния статистически институт. За сравнение през последното тримесечие на 2018 г. ръстът беше с 3,8% на годишна база. Почти същият беше ръстът и през третото тримесечие на миналата година – 3,7%, през второто беше 3%, а през първото – 2,3%.

Заетите лица в икономиката са над 3,443 млн., а общият брой отработени часове е близо 1,396 милиарда.

Структурата на заетостта по икономически сектори през първото тримесечие на 2019 г. на годишна база показва увеличение на относителния дял на индустриалния сектор и сектора на услугите.

Структура на заетите лица по икономически дейности през първото тримесечие на 2018 и 2019 година

На едно заето лице се падат 7,160 хил. лева от текущия обем на брутния вътрешен продукт, като всеки зает създава средно 17,7 лева БВП за един отработен час.

Брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает през първото тримесечие на 2019 г. се увеличава реално с 2,6%, а БДС за един отработен човекочас расте с 2,5%.

По предварителни данни за периода от януари до март равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 6,878 хил. лева брутна добавена стойност средно на един зает и 16,2 лв. за един отработен човекочас.

В НСИ изчислиха, че в сектора на услугите всеки зает произвежда средно 6,181 хил. лева БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 14,5 лв. от текущия обем на показателя.

Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор – 874,5 лв. БДС на един зает и 2,9 лв. за един отработен човекочас. 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Правителството одобри допълнителни разходи за над 33 млн. лв.