IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на дъното по раздаване на хуманитарни помощи

За миналата година са били заложени 5 млн. лв. за официална помощ за развитие, а за тази – 6 млн. лв.

10:33 | 18.08.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През последните години България значително увеличава средствата, които заделя за хуманитарни помощи, но въпреки това сумата за официална помощ за развитие за миналата година е едва 0,1% от брутния национален доход на страната. Това показват данни на Евростат, публикувани по повод предстоящия утре Световен хуманитарен ден.

Според анализа на европейската статистическа служба страната ни далеч не е сред най-щедрите и това е поредната класация, в която сме на дъното. След родината ни се нареждат само Кипър и Хърватия, които заделят сходни суми. За миналата година са били заложени 5 млн. лв. за официална помощ за развитие, а за тази – 6 млн. лв. показва справка на Investor.bg в информационните масиви на Министерството на финансите.

Европейският съюз (ЕС) е най-големият донор на хуманитарни помощи в света, подчертава Евростат, като общо за 2016 г. общността е похарчила 75,5 млрд. евро за официална помощ за развитие. Това е 0,51% от брутния национален доход на ЕС, което означава, че съюзът все още не е изпълнил ангажимента си, поет през 2005 г., да изразходва 0,7% от брутния си национален доход за официална помощ за развитие до 2015 г. 

Въпреки това официалната помощ за развитие на ЕС се увеличава за четвърта поредна година, за да достигне най-високото си равнище досега. За сравнение, страните извън общността, които са членове на Комитета за подпомагане на развитието, са отпуснали средно 0,21% от своя брутен национален доход за помощ за развитие.

Според данните на Евростат само пет държави членки са изпълнили целта 0,7% от брутния национален доход на конкретната държава да отива за хуманитарни помощи.

Това са Люксембург (1,%), Швеция (0,94%), Дания (0,75%), Германия (0,7%) и Обединеното кралство (0,7%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 6 години
Просто го напиши: "нигъp" - и аз не виждам какво обидно има в думата, която просто значи "чep човек".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 6 години
Жей - някои изpoдени толepасти биха разстреляли Марк Твен, ако не беше приютен вече на безопасно място - в гробът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Н-Е-Г-Ъ-Р - добре, че не цитирам Марк Твен щяхте да го цензурирате :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Афро българи ли има вече, че на снимката са чернокожи хлапета (добре охранени при това) или още Орфей е бил ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 6 години
А защо ЕС трябва да пилее парите на работещите европейци за безкрайно подпомагане на индивиди, които отказват да вършат каквото и да е друго, освен да плюckaт и да се paзмнoжават? Колко ГБ твърда валута са изсипвани в Негрия десетилетия наред и какъв е резултатът? Никакъв - освен че милиони от обгрижваните тръгнаха да нахлуват в Европа, не само за да паразитират на място от донорчетата си, но и за да ги тероризират?Камо ли пък нашата страна - тук болни деца умират без лечение, което родителите им не могат да си позволят, а държавата профукала 6 КБ за помощи на някакви лентяи в джунглата !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още