IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е първа в ЕС по привлечени инвестиции от ЕИБ като дял от БВП

Европейската инвестиционна банка е предоставила на страната 300 млн. евро заеми, гаранции и капиталови инвестиции през 2017 г.

16:40 | 09.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е осигурила 300 млн. евро за инвестиции в България през 2017 година.

"Подкрепата представлява 0,59% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, над средното за ЕС ниво от 0,46%", съобщи вицепрезидентът на банката на ЕС Вазил Худак на пресконференция днес.

Това нарежда страната ни на първо място по дял на привлечения ресурс от БВП в Европейския съюз.

Заемите от Европейската инвестиционна банка са за 250 млн. евро, а финансирането на Европейския инвестиционен фонд, който улеснява вложенията в малките предприятия с нови заеми, гаранции и капиталови инвестиции, възлизат на 49 млн. евро.

Проекти с бизнеса

Вицепрезидентът на ЕИБ напомни, че през миналата година банката отбеляза 25-тата годишнина от първата си заемна операция в България. За този период тя е подкрепила 79 проекта, а ЕИФ е извършил 56 операции в България. От 1992 година досега общият размер на отпуснатите кредити в страната е 5,1 млрд. евро.

Худак отбеляза, че частният сектор в България сключи първите две заемни сделки в рамките на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е част от Инвестиционния план за Европа, или "Плана Юнкер".

“Благодарение на тези средства ЕИБ финансира операции, които не могат лесно да привлекат финансиране поради по-високия си рисков профил. Миналата година за първи път насочихме вниманието си непосредствено към частни компании, а резервът от проекти за тази година е също толкова обнадеждаващ“, коментира вицепрезидентът на ЕИБ и напомни успешните кредитни споразумения през 2017 г. с „Олива“ и „Биовет“.

Насърчаване на градския транспорт

През миналата година банката на ЕС подписа договор за заем от 56 млн. евро за изграждането на първия етап от третия лъч на софийското метро, който включва изграждането на метролиния с дължина 7,8 км, построяването на осем метростанции, влаково депо и доставката на 20 влака и система за управление.

Дитмар Думлих от ЕИБ, който отговаря за България, Румъния и Кипър, съобщи, че в партньорство със Столична община се работи по проекти, които освен собствени ресурси, използват и структурните фондове.

Той обясни, че проектите се преценяват доколко са значими и полезни за данъкоплатците, като визира изграждането на инсталацията за горене на преработен битов отпадък (RDF), която ще бъде изградена в ТЕЦ "София".

Думлих уточни, че преди финансирането се прави оценка на екологичното въздействие  и икономическата жизнеспособност на проекта, като в ЕИБ отчитат дали има добавена стойност за гражданите.

„За нас е ясно, че сега боклукът се транспортира някъде, а с проекта по ефективен начин ще се рециклира, ще се избегне транспортът, ще се произвежда топлинна енергия и според нас ще се подобри животът на хората“, коментира банкерът.

По думите на Вазил Худак ЕИБ има твърди стандарти при одобрение на проекти, свързани с опазване на околната среда и условие да има добавена стойност за икономиката. Той потвърди, че решенията за одобрение на проектите се вземат след публични консултации.

Христо Стоянов от представителството на Европейския инвестиционен фонд в България, информира, че през миналата година портфейлните инвестиции са се увеличили с четири нови гаранционни споразумения и с избор на венчър капитал фонд за рискови инвестиции в стартъпи.

„Сключени са 3500 кредитни трансакции за 500 млн. евро и България е на трето място по алокации (пряко или косвено разпределение на търговската печалба - бел. ред.) при финансирането", посочи Стоянов.

Проекти на Западните Балкани

От ЕИБ обявиха, че банката е най-активната международна финансова институция на Западните Балкани - за последните десет години одобрените заеми достигат 8 млрд. евро, като ЕИФ е отпуснал над 200 млн. евро. От 2011 г. досега допълнително са привлечени над 900 млн. евро.

От Групата на ЕИБ потвърдиха ангажимента си да подкрепят приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС като развитието на транспортни коридори или цифровизацията на региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още