IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България иска да продаде облигации за 200 млн. лв. при 0% годишна лихва

Вторият аукцион за тази година е за петгодишни ДЦК и ще се проведе на 22 февруари

11:35 | 16.02.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България ще проведе втория търг за продажба на облигации за тази година на 22 февруари. На него Българската народна банка (БНБ) ще проведе аукцион за лихвоносни съкровищни облигации със срочност пет години (1 826 дневни) от отворен тип с фиксиран лихвен процент. Емисията е с падеж 24 февруари 2026 г. Министерството на финансите определи като номинална стойност на предложеното количество 200 млн. лева при 0,00% годишен лихвен процент.

Източник: БНБ

Първичните дилъри могат да участват в аукциона със състезателни поръчки както от свое име и за своя сметка, така и от свое име, но за сметка на свои клиенти.

По решение на Министерството на финансите първичните дилъри могат да участват в аукциона и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в друга държава членка или в трета страна.

Съотношението на ДЦК, предлагани със състезателни и несъстезателни поръчки, е 50 на сто към 50 на сто от общото предложено количество.

Участниците в аукциона трябва да имат предвид, че Министерство на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисия BG 20 300 21 112 от 24 февруари 2021 г. на аукционен принцип.

Финансовото ведомство си запазва правото да отхвърля всички, респективно да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното.

Investor.bg припомня, че на 15 февруари Министерството на финансите успешно пласира част от емисия държавни ценни книжа за 300 млн. лева след проведения първи за тази година аукцион от БНБ. На него бяха продадени лихвоносни съкровищни облигации (десет години и шест месеца) с падеж 17 август 2031 година при фиксиран годишен лихвен процент от 0,10%.

Лиxвaтa e oнзи ĸoмпoнeнт oт oблигaциoннaтa eмиcия, ĸoйтo пpяĸo ce oтpaзявa нa paзxoднaтa чacт нa бюджeтa, което означава, че с продажбата на ДЦК държавата получава по-евтин паричен ресурс. От финансовото министерство припомнят, че миналата година се проведоха търгове на емисии с обявена отрицателна доходност.

През 2020 г. на вътрешния пазар бяха пласирани ДЦК с обща номинална стойност от 1,2 млрд. лева.

Според последните данни на финансовото министерство дългът на подсектор „Централно управление“ в края на миналата година възлиза на 28,968 млрд. лева. Вътрешните задължения са 5,990 млрд. лева, а външните - 22,977 млрд. лева. Съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт (БВП) възлиза на 24,3%.

За настоящата година правителството е заложило таван за поемане на нов дълг от 4,5 млрд. лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Няма кой луд да даде пари :) Аз за под 2% лихва не давам !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
По лошото е,че задължават пенсионните фондове да ги купуват. После когато станем пенсионери ще се чудим защо в сметката ти вместо 100 хиляди лева има само 25 хиляди....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Аз може ли също да емитирам 5 годишни облигации с 0% лихва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още