Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

България намали търговския си дефицит през януари

През миналата година към ЕС са изпратени най-много минерални горива, масла, машини, превозни средства, а са внесени безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн

България намали търговския си дефицит през януари

Снимка: Архив Ройтерс

България намали търговския си дефицит през януари, след като търговията се е увеличила през първия месец на 2019 г. на годишна база, става ясно от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Наблюденията на Investor.bg показват, че във всеки месец в периода октомври-декември на миналата година е имало ръст на дефицита на годишна база.

Търговия със стоки на България с трети страни и ЕС – общо

През първия месец на тази година са изнесени български стоки на стойност 4,558 млрд. лева, което е с 3,8% повече на годишна база. Внесените стоки са на стойност 4,983 млрд. лева (по цени CIF), или с 1,5% по-малко отколкото преди година.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на стоки на България през периода 2018 - 2019 година (Спрямо същия месец на предходната година)

Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) през януари е на отрицателна територия с 425,2 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) то също е на минус с 97,1 млн. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на стоки на България през периода 2018 - 2019 година (Спрямо същия месец на предходната година)

Търговия с трети страни

В НСИ отчитат, че през първия месец на тази година изнесените български стоки за трети страни за една година отбелязват ръст от 7,5% и са на стойност 1,394 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, САЩ, Египет, Сърбия и Руската федерация, които формират 54,4% от износа за трети страни.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на стоки на България за трети страни през периода 2018 - 2019 година (Спрямо същия месец на предходната година)

Експортът за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първия месец на годината отбелязва най-голям ръст на годишна база в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (168,1%) и „Храни и живи животни“ (38%). Най-голям спад се наблюдава в секторите „Артикули, класифицирани главно според вида на материала“ (10,2%) и „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (4,9%).

Вносът на стоки през януари се увеличава с 9,1% на годишна база и е на стойност 1,994 млрд. лева (по цени CIF).

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на стоки на България от трети страни през периода 2018 - 2019 година (Спрямо същия месец на предходната година)


При вноса, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първия месец на тази година най-голямо увеличение спрямо предходната година е отчетено в секторите „Храни и живи животни“ (43,8%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (34,3%). Най-голям спад има в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (28,6%) и „Машини, оборудване и превозни средства“ (14,3%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни през януари е на минус с 600,1 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) то също е отрицателно с 421,5 млн. лева.

Търговия с ЕС през 2018 г.

Националната статистика публикува предварителни данни за търговията на България с европейските партньори през 2018 г. Износът за ЕС нараства с 9,1% на годишна база и е в размер на 37,697 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67,5% от износа за държавите членки на ЕС. В края на декември експортът за ЕС за една година се увеличава с 6,6% и достига 2,681 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на стоки на България за ЕС през периода 2017 - 2018 година (Спрямо същия месец на предходната година)

При износа на български стоки за ЕС през миналата година, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям годишен ръст е отбелязан в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (35,8%) и „Машини, оборудване и превозни средства“ (15,5%). Спад се наблюдава единствено в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (6,8%).

Вносът на България от ЕС за една година се увеличава с 5,5%и в края на 2018 г. достига 39,903 млрд. лева по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция.

Само през декември импортът от държавите-членки на ЕС, намалява с 6,7% в сравнение с декември 2017 г. и е в размер на 3,064 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на стоки на България от ЕС през периода 2017 - 2018 година (Спрямо същия месец на предходната година)

При вноса от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през 2018 г. спрямо 2017 г. най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (12,6%). Най-голямо намаление има в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (5,1%). Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за 2018 г. е отрицателно и е на стойност 2,206 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) то е на плюс с 290,3 млн. лева.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Данъчните складове ще се контролират с денонощно видеонаблюдение