IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България не може да си плати членския внос в НАТО

Страната дължи милиони на Русия за поддръжка на самолети, заяви служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов

17:54 | 14.08.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Велизар Шаламанов представи екипа си. <em>Снимка: МО</em></p>

Велизар Шаламанов представи екипа си. Снимка: МО

България не може да си плати навреме членския внос в НАТО и дължи милиони на Русия за поддръжка на военните самолети. Това каза служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов, който представи своя екип, информира БНР.

Бюджетът за отбрана е орязан с почти 100 милиона лева (след решението на НС увеличените средства на НЗОК да са за сметка на икономии в министерствата - бел. ред.), оплака се служебното ръководство на военното министерство. Така в момента България не може да плати на Русия за вече ремонтирани двигатели за самолетите МИГ-29, които са доставени, съобщи министър Велизар Шаламанов. 

„Дължим 14 млн. лв. на Русия за ремонтирани двигатели, които вече са получени и също трябва да търсим начин да отложим това плащане, защото приоритет е горивото за поддържане на въздушната сигурност и морската сигурност, както и планираните учения“, заяви министърът.

Шаламанов не уточни дали Москва ще се съгласи на разсрочено плащане, нито дали има риск от неустойки по руските договори. Заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова допълни, че ще се плащат най-належащите нужди на армията, но ще се пести от всичко останало.

Става ясно, че ще има отлагане на плащанията по договорите за осигуряване на експлоатацията на техниката. Освен това не било възможно да се плати и вноската към НАТО.

Засега не се предвиждат съкращения на личния състав в отбраната. Замразява се обаче откриването на поделението във Враца, което бе планирано от предишния министър от БСП Ангел Найденов, стана ясно от пресконференцията във военното министерство.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Спящият бик
преди 9 години
България трябва да се държи като член на НАТО, защото тази разкрачка към Русия може да и донесе само... Абе, путински работи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
serafima
преди 9 години
К'во ще прави Паси сега? Нали си прави селфи с щефа на НАТО? Нали цифри за НАТО? Нали нищо не направи за обновяване на военната техника, като сме в НАТО? И каква ни е ползата от членство в НАТО освен несвойнствени и агресивни ангажименти. Точно сме за смях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Хаха... *** нема, гайда сака!" хахаха!Иначе Жужо Плювналиев върти пръст на руснаците и насъсква НАТО за твърд отпор на агресията на Русия.... хахаха!България се превърна в една говорилня, Който не е зает с някое ТВ риалити, се занимава с политика. Понякога ги съвместява. Това обаче не носи кинти, а харчи кинти! След 2 месеца ще изстреляме у нищото още 40-50 млн. лв. за да уйдисаме на мераците на един файтон ***, които останаха лани извън парламента. Кво му плащаш? "Дължим 14 млн. лв. на Русия за ремонтирани двигатели, които вече са получени и също трябва да търсим начин да отложим това плащане, защото приоритет е горивото за поддържане на въздушната сигурност и морската сигурност, както и планираните учения, заяви министърът.Ще отложим плащането към руснаците, за да поддържаме въздушната сигурност срещу тях! Та^шак, г-жа Петрова - ла^йно в коридора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
v_tin
преди 9 години
Ние и в нато ли плащаме??? За ЕС Нато Мато Тато всеки иска пари. И защо - за да изпратят някого на погребение. Но Ние и сами можем да се избиваме демократично, нямаме нужда от нато
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още