IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България обмисля емисия еврооблигации със срок 7, 12 и 20 години

Детайли около продажбата на държавни ценни книжа на международните пазари ще има в четвъртък, твърди Ройтерс

17:49 | 17.03.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България обмисля емисия еврооблигации със срок 7, 12 и 20 години

България обмисля емитирането на държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в евро, с матуритет от 7, 12 и 20 години. Поне такива са индикациите за интереса на международните инвеститори, пише Ройтерс, цитирайки анонимен източник.

В началото на седмицата страната стартира т.нар. roadshow, или с други думи – предварителни срещи с потенциални инвеститори преди планираната емисия на еврооблигации. Част от постъпленията ще се използват за рефинансиране на мостовия кредит за 1,5 млрд. евро, отпуснат от четири банки в края на 2014 г., а друга част – за финансиране на бюджетния дефицит.

Агенцията пояснява, че детайли около емисията ще има в четвъртък. Банките, които са ангажирани с дилърството и пласирането на книжата, са Citigroup, HSBC, Societe Generale и UniCredit.

През 2015 г. държавата най-вероятно ще излезе два пъти на международните финансови пазари - веднъж до средата на годината и отново през есента. В началото на годината финансовият министър Владислав Горанов заяви, че очаква добра доходност по външните емисии, планирани за тази година.

Пазарните условия са благоприятни, още повече, че миналата седмица Европейската централна банка стартира дългоочакваната програма за количествени улеснения. Макар че банката не изкупува български ДЦК, програмата може да повлияе косвено върху доходността по тях в посока нейното намаление.

Припомняме, че в края на декември 2014 г. агенция Standard & Poor's отне инвестиционния рейтинг на страната, докато другите две водещи компании - Fitch и Moody's все още поставят българските книжа в инвестиционния клас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 14 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Пак ти повтарям, че 30 годишни книжа, не означават нищо повече от по голяма сигурност при евентуално рефинансиране на дълга. Едногодишни ДЦК също могат да се рефинансират 30 години и да направят 30 годишен дъл и 30 годишните книжа могат да се изкупят обратно след 12 месеца!Желанието да се връща или да не се връща дълга няма нищо общо с неговия оптимален матуритет. Ако може да го направи евтино, всяка държава се опитва да се финансира с по дълги книжа, защото това я прави по устойчива на кризи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 1
vzhekoff
преди 9 години
Безотговорно означава, че теглят едни, а връщат съвършено други хора. При 30 г. е очевидно, че почти няма да има хора, работили при изтеглянето. Ще натовариш децата си да ти плащат борчовете, пардон - бюджетните дефиците. Нито ББ, нито Горанов, а вероятно и никой от останалата пасмина ще са живи след 20 и 30г., обаче дълговете, които правят ще висят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Какво безотговорно има в тегленето на дългосрочен кредит? Сега лихвите са ниски и е добре да се изтегли възможно най-дългосрочния кредит. Това че облигациите са 30 годишни не означава, че не могат да се изкупят обратно по рано! Ако обаче дойде нова криза и България има ликвидни проблеми, дългият матуритет ще помогне на бюджета да не е под натиск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 1
vzhekoff
преди 9 години
Тегленето на дългосрочни (над 10г.) облигации показва пълно безхаберие от страна на теглещите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Точно дългите облигации ще са тест за това до колко света ни приема за нормална държава! България извърши геройство, като за около 15 години си намали външния дълг от 100% от БВП на 17% от БВП. Това е много сериозна заявка, че сме се променили!Много уж сериозни държави, като PIGS, на които пазарът имаше доверие се провалиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
Според мен само луд или пиян би дал на страна като България кредит с 20-годишен срок за погасяване при положение, че страната ни е фалирала средно веднъж на 17 години от 1920г. досега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 11
MZ/X
преди 9 години
Хубаво е да бързат преди Гърция да е обявила фалит, че след това може да има турбуленции на пазарите.При сегашните условия според мен си струва да опитат и с 30 годишни книжа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още