Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

България открива сметка във Federal Reserve Bank заради новия боен самолет

Част от преведените суми ще се депозират за доходност до около 1,5%, решиха министрите

България открива сметка във Federal Reserve Bank заради новия боен самолет

Снимка: Pixabay

Министерският съвет прие решение, с което потвърди настоящата редакция на следните три документи: проект на Договор за създаване на сметка, проект на Споразумение относно някои сметки, свързани с чуждестранно финансиране на продажби за военни цели, и проект на писмо за откриване на сметка във Федералната резервна банка на Ню Йорк. За това съобщи пресцентърът на правителството.

Още по темата

Условията на програмата на САЩ за чуждестранни продажби за военни цели (FMS) дават възможност след превеждане от Министерството на отбраната по сметка на правителството на САЩ на сумите за изпълнение на договорите за придобиване на нов тип боен самолет част от тях да се депозират и инвестират чрез банкови и инвестиционни сметки във Федералната резервна банка (Federal Reserve Bank) за осигуряване на доходност от тези средства в полза на българската държава.

Процесът на откриване на сметките и прехвърлянето на средства отнема обичайно около шест месеца.

Реализирането на тази възможност изисква сключване на споразумение между Министерството на отбраната, Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността и Федералната резервна банка (Federal Reserve Bank). Стандартно средствата се инвестират в овърнайт депозити и нискорискови краткосрочни федерални съкровищни бонове (treasury bills) с различна срочност.

Предстои откриване на сметка на името на Министерството на отбраната на България във Федералната резервна банка (Federal Reserve Bank), на която да бъдат преведени тези средства. В този процес съдействие на българското военно министерство ще оказват Министерството на финансите и Българската народна банка.

При евентуално реализиране на описаната възможност би могло да се очаква държавата да реализира приходи от инвестиране с нетна доходност до около 1,5%, ако няма съществени промени на текущите пазарни условия.

Мотивите за това отговарят на интересите на външната политика и национална сигурност на Република България, както в региона, така и в съюзен формат, уверяват от Министерския съвет.

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Кабинетът одобри споразумението за държавните гаранции по SURE