Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

България пое нов дълг от 200 млн. лв.

На петия за тази година аукцион се изтъргуваха ДЦК от петгодишна емисия при отрицателна годишна доходност от -0,15%

България пое нов дълг от 200 млн. лв.

Снимка: Angelov VelkoBloomberg News

На 7 септември Министерството на финансите успешно пласира част от емисия държавни ценни книжа за 200 млн. лева съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна доходност в размер от -0,15% след проведен аукцион от Българската народна банка.

Още по темата

Беше преотворена емисия 5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирана в лева, с падеж 24 февруари 2026 година, информираха от централната банка.

До участие в петия за тази година аукцион бяха допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 423,850 млн. лева, в т.ч. несъстезателни поръчки със съвкупна номинална стойност 54 млн. лева.

Постигнатият коефициент на покритие е 2,12. Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е 100,38 лева на 100 лева номинал.

Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 55 базисни точки.

Датата за плащане на одобреното количество е 9 септември 2021 г. Лихвите се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната стойност на емисията.

В аукциона участваха девет първични дилъра на ДЦК. От страна на участниците беше отчетен висок интерес, като най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките – 73%, следвани от застрахователните дружества – 16,5%, пенсионни фондове с 3% и други инвеститори – 7,5%.

Министерството на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисията на аукционен принцип.

Investor.bg припомня, че към края на юни номиналният размер на дълга на подсектор „Централно управление“ възлиза на 30,068 млрд. лева, от които 6,264 млрд. лева вътрешен и 23,804 млрд. лева външен.

Към края на юни съотношението „дълг на подсектор „Централно управление“ към БВП е в размер на 24,2%, а съотношенията на вътрешния и външния дълг на подсектора към БВП са съответно 5% и 19,1%.

Досега държавата емитира на вътрешните пазари нов дълг в размер на 1 млрд. лева. Заложеният в държавния бюджет таван на дълга за тази година е 4,5 млрд. лева и до края на 2021 г. на разположение остават 3,5 млрд. лв.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
0
 
2
 
14
преди 1 месец
Няма профилна снимка
доходността е толкова ниска, че може да се каже, че копае дъното.Интересно на какво ли се надява този, който купува на отрицателна доходност..да не се окаже, че суверена ще се включи в най-неподходящия момент..
0
 
2
 
13
abdul до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
пазар :-) хаха
2
 
1
 
12
zelka007 до: abdul
преди 1 месец
ами който влага парите има две възможности ... лирическо отклонение : винаги има поне две възможности в живота ... :))) ... та , има две възможности : да вложи на отрицателна лихва 0,27% или да си държи кинтите на депозит в банката и тя да му прибира 0,7% такса съхранение ... :))) ... всеки си преценява сам за себе си ...
2
 
1
 
11
abdul до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ако дългът означава доверие, то какво означава отрицателната лихва по тоя дълг?
1
 
0
 
10
khao до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
не е задължително... може и да те принудят да дадеш заем ... а може и да имаш толкова пари че да даваш на всеки, виждали сме ги и трите варианта!

Още от Бюджет и финанси
БНП Париба Кардиф: За 7 години броят на активните полици нарасна с 65%