Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

България се присъединява към Единния механизъм за преструктуриране

От 1 октомври ЕЦБ ще упражнява пряк надзор върху значимите български институции

България се присъединява към Единния механизъм за преструктуриране

Снимка: Архив Ройтерс

България ще се присъедини към Единния механизъм за преструктуриране, съобщават от Българската народна банка. Това е в резултат на решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) за установяване на тясно сътрудничество с БНБ, допълва текстът.

В него се посочва още, че от 1 октомври тази година ЕЦБ ще упражнява пряк надзор върху значимите български институции. От своя страна, Единният съвет за преструктуриране (ЕСП) ще поеме задачата да преструктурира въпросните институции и всички трансгранични групи.

Освен това ЕСП ще наблюдава процеса по планиране на преструктурирането на по-малките банки, определяни като по-малко значими институции.

Още по темата

Единният механизъм за преструктуриране, който включва ЕСП и националните органи за преструктуриране на отделните държави членки на Банковия съюз, има задачата да защити финансовата стабилност и данъкоплатците. Това се извършва чрез подготвяне на планове за преструктуриране за управление на проблемни банки.

От БНБ подчертават, че ЕСП и органите за преструктуриране у нас са добре подготвени за плавен преход към новата рамка за преструктуриране.

Банките в страната ще внасят средства в Единния фонд за преструктуриране, който има за цел да финансира целия процес.

БНБ ще има представител в Пленарната сесия и Разширената изпълнителна сесия на ЕСП, като ще е с еднакви права и задължения като всички останали членове и ще има право на глас, благодарение на факта, че е национален орган за преструктуриране на държава членка на Банковия съюз.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Обезценките за кредитен риск оказват натиск върху доходността и капитала на банките