IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се присъединява към инструмент на ОИСР за борба с укриването на данъци

Министърът на финансите трябва да уведоми генералния секретар на организацията за взетото от кабинета на 30 март решение

14:23 | 08.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България се присъединява към инструмент на ОИСР за борба с укриването на данъци

Министърът на финансите бе упълномощен от Министерския съвет да довърши процедурата по присъединяване на България към инструмент на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за борба с укриването на данъци, съобщават от правителствената пресслужба.

Правителството възложи на Владислав Горанов да уведоми генералния секретар на организацията за взетото на 30 март тази година решение за присъединяване на България към приобщаващата рамка на ОИСР за въвеждане на мерките по проекта за свиване на данъчната основа и прехвърлянето на печалби.

По време на парламентарния контрол в петък Горанов каза, че страната ни е напът да се присъедини към нов механизъм на ОИСР до края на годината. Финансовият министър коментира сътрудничеството с ОИСР в борбата с укриването и избягване плащането на данъци.

Целта на присъединяването към приобщаващата рамка на ОИСР е България да участва в дейностите, свързани с налагането на стандарти в областта на данъчните спогодби и трансферното ценообразуване, както и към процеса на разработване на мониторинг във връзка с въвеждането на вече договорените от ОИСР четири минимални стандарти и други елементи на пакета от мерки по проекта за „Свиване на данъчната основа и прехвърлянето на печалби“ (Base Erosion and Profit Shifting, или BEPS).

Членството ни в приобщаващата рамка също така ще позволи получаването на подкрепа и техническа помощ за ефективното прилагане на вече поетите минимални стандарти на ОИСР по BEPS-пакета от мерки, добавят от пресслужбата на правителството.

В резултат на въвеждането на минималните стандарти по BEPS мерките на ОИСР, свързани с избягване плащането на данъци и отклонението от данъчно облагане, кабинетът очаква и положителен ефект върху бюджетните приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още