Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

България ще използва корейския опит за предкризисни сигнали в икономиката

Моделът ще включва общите макроикономически индикатори, както и секторите недвижими имоти, стоковите пазари и пазара на труда

България ще използва корейския опит за предкризисни сигнали в икономиката

Снимка: Министерство на икономиката

България ще използва корейския опит за разработване на система за ранно предупреждение на криза в българската икономика. Това ще става по съвместен проект с експерти от корейската делегация, които посетиха нашата страна и се срещнаха със заместник-министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

Още по темата

Споразумението за проекта на Програмата на Република Корея за обмяна на знания в областта на разработването на система за ранно предупреждение на криза в икономиката беше подписано по време на официалното посещение на премиера на България Бойко Борисов в Сеул през 2019 г., съобщи пресслужбата на Министерството на икономиката.

Проектът се осъществява съвместно с Икономическия институт на БАН, а резултатите от него ще бъдат използвани от Министерството на икономиката и други публични институции.

Моделът ще включва общите макроикономически индикатори, както и секторите недвижими имоти, стоковите пазари и пазара на труда, като тези сектори имат връзка с други икономически структури, а всяка промяна в тях може да даде представа за състоянието и развитието на цялата икономика.

Лъчезар Борисов подчерта, че българската икономика е отворена към световните пазари и е пряко зависима от движението цените на енергийните ресурси, обменните курсове на валутите, лихвите и цените на тези пазари.

“В този смисъл наблюдението на тези индикатори е от съществено значение за нас. Ние ползваме като индикатор за ранно предупреждение изменението на макропоказателите на страните от Еврозоната и ЕС като цяло, тъй като близо 70% от нашия износ е с тези страни, изтъкна икономическият заместник-министър.

Лъчезар Борисов подчерта, че българската икономика е в добра кондиция, като се очаква растеж от около 3,3% през следващите три години.

По думите му след повишението на кредитния рейтинг от различни агенции през изминалата година България вече е в групата на развитите страни.

На трето място сме по финансова стабилност в ЕС по показателя държавен дълг съотнесен към БВП, като съвсем скоро се очаква да се придвижим и на първо място по този показател“, посочи той. – Приветстваме трансфера на корейския опит в тази област, който предвид настоящата бързо променяща се икономическа и геополитическа обстановка ще бъде от полза за навременното взимане на адекватни решения в полза на страната ни за превенция на кризисни ситуации в икономиката.“

От корейска страна изтъкнаха добрите отношения между двете страни и засилването на икономическите отношения, особено след визитата на българския премиер през миналата година, като посочиха, че търговията се увеличава с над 50% само за 2019 г.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
През юни спестяванията у нас нарастват с 9% на годишна база