Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

България започна разработването на регулаторен финтех сандбокс

Министерството на финансите ще подпомогне създаването и ще участва в управлението на диалогично-развойна платформа Sofia-RegTech-SandBox

България започна разработването на регулаторен финтех сандбокс

Владислав Горанов. Снимка: BGNES

България стартира разработването на регулаторен финтех сандбокс (пясъчник, букв. от англ. - сигурна софтуерна или регулаторна среда, б. ред.), а Министерството на финансите ще се ангажира пряко с подкрепа на развитието на финансовите технологии, като подпомогне създаването и ще участва в управлението на Sofia RegTech Sandbox. Това ще се осъществи в тясно взаимодействие между финансовите институции, установените и стартиращите технологични компании и компетентните публични институции, обявиха от министерството. 

„Адаптирането към технологичния напредък е показател за устойчива среда за развиващия се бизнес. Нашата цел е чрез общ и открит диалог да обединим усилията си, за да насърчим и подпомогнем финансовите технологии, развивани у нас, като позиционираме България сред водещите държави в сектора на иновациите“, заяви финансовият министър Владислав Горанов при откриването на Annual FinTech & InsureTech Summit.

Още по темата


Организаторите на форума отбелязват, че София е една от топ 3 дестинациите за финтех в Централна и Източна Европа с най-голям брой стартиращи финтех компании в региона. Финансови, технологични и стартиращи играчи активно участват в положителна конкуренция, но още две съставки са необходими, за да може тази критична маса да се превърне в по-продуктивна екосистема – практическо средство за генериране на съдържание и редовен форум за срещи, споделяне и ангажиране. Сандбоксът в София ще бъде първият в региона и той ще позволи на глобални компании да тестват своите продукти и услуги в сигурна регулаторна среда. От своя страна, институциите ще имат по-добра яснота какви регулаторни рамки ще са подходящи за сектора на иновациите посредством този отворен диалог с бизнеса.

Сандбоксът в София ще бъде регулаторно-технологичният форум, в който ще се обменят идеи, ще се правят анализи и дискусии в областта на финтеха. Участието в него ще бъде доброволно и безвъзмездно, като професионалните мнения, становища и анализи, изразени в рамките на дискусиите и работните групи, ще бъдат базирани на експертизата и професионалната компетентност на участниците.

Основен принцип на регулаторния сандбокс в София ще бъде работа при максимална прозрачност, като ще се отчитат интересите на всички заинтересовани страни при обсъжданите теми. Цялата информация и продукти на този форум ще е публично достъпна, като предстои да се създаде специална рубрика на интернет страницата на Министерството на финансите.

„Българската финтех индустрия се нарежда сред водещите в Европа. Това е видимо както от ръста на продажбите, устойчивото навлизане на нови международни пазари, така и от технологиите, които български компании успяват да развиват и разпространяват глобално“, каза още министърът на финансите.

Горанов очерта като предизвикателство пред институциите, регулаторите, пазарните участници и бизнеса в България липсата на ясни регулаторни правила, политики и насоки, които да уреждат режима за предоставяне на иновации и приемането на технологични решения във финансовия сектор. Именно това обаче давало и възможност на България да предприеме проактивни действия, с които да привлече бизнеси от цял свят. Динамиката в регионален и глобален аспект в сектора и конкуренцията между държавите в Централна и Източна Европа за привличане на инвестиции обуславят необходимостта от все по-близък диалог между институциите, регулаторите и финтех сектора, за да се създаде работеща и устойчива рамка от правила и политики.

Горанов подчертава още, че заявената от страна на Министерството на финансите готовност да подпомага и развива регулаторния сандбокс е сигнал към пазара, че ведомството разпознава своята роля и отговорност за развитието на сектора, за създаването на работеща рамка за развиването на финтех продукти и решения, както и за адресирането на рисковете, свързани с динамичната еволюция на пазара.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
1
 
8
преди 1 година
Няма профилна снимка
Интересно дали европейското законодателство позволява на държавите членки да облекчават законите си.Да не се окаже, че това са празни приказки и могат да премахнат само уникалните български безумия, но не и безумията, произтичащи от европейските директиви за борбата срещу прането на пари и финансирането на тероризма?
0
 
0
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
Продължение на коментара - пак системата изяде част от него заради дълго тире. - RegTech and the Sandbox - Play, Innovate, and Protect! By Dеsirеe Klingler- България се слави с много малка правна сигурност (променят закони, пишат глупави закони)- Ще има и водеща крипто-борса в България? Съмнявам се, че инвеститорите ще се доверят на управляващите, че няма да бъдат унищожени със законодателен спам и червена лента.
0
 
0
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
Системата за коментари ми изяде коментара (най-безцеремонно отряза по-голямата част от него).Ето какво накратко писах:- Jurisdictional arbitrage- Regtech- chainalysis (искат да създадат условия тук да има подобни фирми на тази)- regulatory sandbox- искат да привлекат инвеститори, които да правят Jurisdictional arbitrage- RegTech and the Sandbox
0
 
0
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ето какво значат тези думички:Regtech is the management of regulatory processes within the financial industry through technology. The main functions of regtech include regulatory monitoring, reporting, and compliance.To foster innovation through FinTech and RegTech companies, a handful of jurisdictions have started to introduce regulatory relaxations, so
0
 
0
 
4
vstoykov до: redcretin
преди 1 година
Няма профилна снимка
Финансовият сектор винаги е бил тежко регулиран.Сега изглежда се опитват да убедят хората, че има правна сигурност и няма да въвеждат глупави допълнителни регулации и даже евентуално ще намаляват регулации. Поне аз така го разбирам това. Но е съмнително дали ще им повярват.

Още от Бюджет и финанси
Пощенска банка: През 2021 г. българите избраха удобството на картовите плащания