Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Българите теглят заеми предимно за рефинансиране на стари задължения

При 524 лева месечна вноска потребители на различни кредити могат да намалят общите си задължения до 192 лева, показва проучване на Gemius България

Българите теглят заеми предимно за рефинансиране на стари задължения

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българите теглят повече и по-големи суми за рефинансиране на стари задължения, отколкото за дома или покупка на автомобил. Това сочат данните от национално представително онлайн проучване, направено от Gemius България по поръчка на Пощенска банка.

Още по темата

Средният размер на кредитите за обединяване на стари задължения според проучването е най-голям – близо 13 хиляди лева, в сравнение със сумите за ремонт на дома или покупка на автомобил – съответно по 12800 лв., или за обзавеждане – 9400 лв.

От Пощенска банка също отчитат засилен интерес към потребителските кредити за рефинансиране, съобщиха от кредитната институция, ръководена от Петя Димитрова.

Средно с 30% се увеличава сумата на търсеното от клиентите финансиране с цел обединение на задължения спрямо всички останали през 2019 г., като почти 50% от получените заявки за нови потребителски кредити в институцията са от този тип.

Данните на Gemius потвърждават тенденцията от последните години, че все повече се предпочитат потребителските кредити за обединяване на стари задължения, тъй като позволяват значително оптимизиране на месечните разходи на домакинствата.

Рефинансирането е водеща причина за теглене на кредит за 34% от хората. Голяма част от клиентите ползват едновременно няколко кредитни продукта като потребителски кредит, кредитна карта, овърдрафт, лизинг или стоков кредит. С обединението им те могат да намалят значително ежемесечните си разходи, да спестят време и усилия, като плащат само една вноска, към една институция.

„Стремежът на Пощенска банка е да предоставя гъвкави финансови решения с добавена стойност, които да подобряват клиентското изживяване. Знаем, че следенето на различни сроковете за плащане, падежи, размер на вноските изискват както време, така и повече разходи, коментират от Пощенска банка. – Предлагаме кредит за обединение на задълженията с атрактивни условия, за да пестим на потребителите време и средства. За да подобрим още повече клиентското изживяване, даваме възможност за бързо одобрение на заема, безплатно експресно издаване на дебитна карта, консултация на предпочитано място от наш мобилен експерт и застраховка.“

Кредитите за обединяване на задълженията са лесен и удобен начин клиентите да увеличат разполагаемия си доход, без да налагат ограничения в начина си на живот.

Проучването на Gemius показва, че клиентите, изтеглили потребителски кредит от Пощенска банка, имат динамичен и активен стил на живот. Повечето от тях – 51% са между 40 и 50 години, семейни с деца и с месечен доход между 900-2000 лв. (44,9%). Te отделят между 400 и 800 лева на месец за свободното си време, позволяват си две пътувания в чужбина за година (10%) и едно в България (11%), ходят на ресторант поне веднъж в месеца (24%). Ползвателите на потребителски заеми посещават нощен клуб поне веднъж на няколко месеца (16%), кино – веднъж на 2-3 седмици (13%) и театър – веднъж седмично (13%).

Специално разработен калкулатор на уеб страницата https://www.povechednes.bg/ помага на всеки клиент да изчисли с колко може да намали вноската по кредита си, за да увеличи с до 50% разполагаемия си доход с „Потребителски кредит за обединение на задълженията“. Като пример е посочен потребител на различни кредити – потребителски, кредитна карта и други видове кредити, с обща стойност на месечното плащане от 524 лв. Той може да спести с рефинансиране до 192 лв. от месечната си вноска.

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
miccaelis до: Mohave __
преди 5 месеца
не нема страшно нема да е безкрай у нас, тва праят и на репо маркета за Хеджфондовете за тва ФЕДа налиа пари щот само рефинансират че иначе фалит и пазара отиди, но и там ше потънат, а там ако потънат кво остава за наще шyшляци ... споко ве кораба потъва бавно и спокойно без паника, тва с рефинансирането математично е доказано че накрая е банкрут .... :))
0
 
9
 
3
преди 5 месеца
това си е просперитет и причина за повишаване на (офертните) цени на имотите...
3
 
20
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
А после къде отишли лошите кредити , ами рефинансират се до безкрай .
4
 
35
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Повръща ми се от платените статии.

Още от Бюджет и финанси
ОББ Асет Мениджмънт и KBC Асет Мениджмънт се обединиха