Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Българската военна индустрия отчита добри резултати за полугодието

Печалбите на „Кинтекс“ и „Авионамс“ нарастват, а „Терем“ увеличава броя на договорите, изпълнявани към външни клиенти

Българската военна индустрия отчита добри резултати за полугодието

Снимка: Pixabay

Подобрение във финансовото състояние на държавните компании от военнопромишления комплекс показват отчетите на дружествата към края на второто тримесечие на 2018 г., публикувани от Министерството на финансите.

Така например резултатите на авиоремонтен завод „Авионамс“ се подобряват значително спрямо периода януари-март.

Към края на юни дружеството реализира печалба от обичайната дейност в размер на 4,86 млн. лв. при  615 хил. лв. за второто тримесечие на 2017 г. Спрямо първото тримесечие на тази година също има подобрение – тогава печалбата е била 4,7 млн. лв.

Сумата на собствения капитал в края на юни 2018 г. е 13,4 млн. лв., а нетните активи на дружеството възлизат на 12,7 млн. лв.

Разходите за дейността са в размер на 15,6 млн. лв., като над 90% са за оперативна дейност. Финансовите разходи са в размер на 1,5 млн. лв., като в голямата си част представляват отрицателни разлики от промяна на валутни курсове – 1,2 млн. лв., и лихви по търговски заем в размер на 269 хил. лв., става ясно още от отчета.

Още по темата

Общо признатите приходи от дейността на дружеството през отчетния период в абсолютна сума са в размер на 20 млн. лв., което обаче е с около 7 млн. лв. по-малко спрямо първото тримесечие. От тях 95,1 % са приходите, свързани с основния предмет на дейност на дружеството, от които 81,1% е делът на нетните приходи от продажби в размер на 16,2 млн. лв.

Най-голямото задължение на дружеството е заем от малко над 19 млн. лв. към „Държавната консолидирана компания“ (ДКК ЕАД). Завода има и кредит към фалиралата „Корпоративна търговска банка“ (КТБ) в размер на 10,3 млн. лв.

Общите задължения на дружеството са увеличени със 104 хил. лв., дължащо се преди всичко на увеличението на задълженията към доставчиците - от 77 хил. лв. на 639 хил. лв. и към клиентите по аванси с 1,1 млн. лв. спрямо предходния период, пише още във финансовия отчет. 

Печалбата на „Кинтекс“ ЕАД към края на второто тримесечие е 12,1 млн. лв., при 12,8 млн. лв. за цялата 2017 г. В сравнение с първото тримесечие има ръст от над 30%, като в края на март печалбата беше 8,5 млн. лв. За данък печалба компанията е платила 1,3 млн. лв.

До средата на годината дружеството е осъществило износ на специализирана продукция, като приходите от продажбите възлизат на 84 млн. лв., което е с близо 20% повече от първото тримесечие. Стойността на изнесените стоки за Алжир и Етиопия са в размер на близо 11 млн. долара.

През отчетния период са подписани нови договори на стойност 67 млн. долара с индийското Министерство на отбраната.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
12
 
2
преди 7 месеца
Българската военна индустрия отчита добри резултати за полугодието ...

Ам'чи 'къ! Ма кой да фърли един кириз на доказателствата, кои сочат янките като заръчители на пушкала за амуджите у Близкиот Иссток !? Ъ?
Раним главорезите и отчитаме пачки! Интереса клати феса.
Е, нек'ви бежанци, ма за тях ше напечатаме пари, тъй повелява Биг Брадър!
4
 
5
 
1
преди 7 месеца
До 2050-та военните ще служат само и единствено да спасяват хора намиращи се в бедстващи райони заради предстоящите планетарни изменения, които едва сега започват, това ще е първият случай в историята, в който хората ще се радват да виждат военни и военна техника в близост до своите домове, следващите години целият кретено-масонски капитализъм предстои да бъде заличен от лицето на Земята етаж по етаж като кули близнаци в добре организиран от кретено-масоните на САЩ фалшив терористичен атентат от 2001-ва, планетарните изменения ще променят всичко, така както хората загубиха своите домове и им унищожиха фунцкиониращите държави, заради алчността и егоизма на кретено-масоните, така промените с климата и Земята предстои да заличат целият запад, но и целият изток, тази глупава парадигма на нисшият егоистичен разум няма как да може да съществува повече на фона на това, което ще става с тази планета следващите години.

Още от Бюджет и финанси
Икономическият растеж и потребителското доверие допринесоха за успеха на банките