Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Български и румънски общини ще си поделят 16 млн. евро за развитие на туризма

Десет инициативи получават подкрепа за подобряване на инфраструктурата, за културни форуми, за купуване на оборудване за реакция при критични ситуации и други

Български и румънски общини ще си поделят 16 млн. евро за развитие на туризма

Снимка: Pixabay

Над 16 милиона евро ще бъдат инвестирани в Добричка област и в румънски общини по партньорски проекти, одобрени от началото на годината по програмата за трансгранично сътрудничество "Interreg V-A Румъния-България 2014-2020", съобщават от областния информационен център.

Десет инициативи на общини, институции и неправителствени организации получават подкрепа за подобряване на инфраструктурата, за културни форуми, за купуване на оборудване за реакция при критични ситуации и други.
Добричката община и Хършова ще създадат общ „Маршрут на културни събития“ и ще привличат туристи на събора

"Песни и танци от слънчева Добруджа" край село Дебрене и на фестивал на традициите и занаятите в румънския град.
В рамките на проекта с общ ресурс от 1,4 милиона евро ще бъдат модернизирани читалищни сгради в селата Черна и Ловчанци и къщата на културата "Carsium" в Хършова.

Шабла и румънската община Черна вода получават 1,49 милиона евро за популяризиране на културата Хаманджия - първата цивилизация на Стара Европа. 

Още по темата

Ще бъдат направени подобрения за туристите на Големия остров в Дуранкулашкото езеро, където са открити артефакти, оставени от първото културно уседнало земеделско население в Европа. Ще бъдат изградени три наблюдателни площадки, ще бъде разширена пешеходната алея, ще бъде направено ново покритие на пещерния храм на Кибела, информират от общината.

Генерал Тошево и Мурфатлар също ще развиват със съвместен проект културната инфраструктура, ще обновяват обекти от историческото наследство и ще ги оборудват с модерни съоръжения.

Финансова подкрепа за общи инициативи получават и Балчик и Мангалия, българската неправителствена организация "Еврика" и община Констанца и други, посочват от областния информационен център.  

/БТА/

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Последната година на нулевите лихви