IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бързите кредити нарастват с 10% през последните месеци

Най-много заеми се теглят, за да се „изкара“ до заплата, твърдят от Асоциацията за защита на потребителите

17:02 | 25.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През последните два месеца се наблюдава ръст от над 10% на бързите кредити, които се взимат основно с цел почивка на море. Това показват данните на Асоциацията за защита на потребителите, обявени днес.

Всеки втори българин е готов да почива на кредит. Хората са готови да отделят повече от половината си месечна заплата (56%) за лятната си почивка. Разходите за ваканция не се различават от тези за миналата година. Най-много пари ще се похарчат за пътувания в страната, летни занимания и обзавеждане за дома и вилата. Между 500 и 1000 лв. е най-търсеният заем за почивка от банките или от фирмите за бързи кредити.

Българи, живеещи и работещи в чужбина, също са измислили нов начин за дълга лятна почивка на българското Черноморие, като теглят бързи заеми. Те се завръщат от странство в родината и с българската си лична карта теглят суми между 2000 и 5000 лв. от фирми за бързи кредити. Използват ги за едномесечна ваканция, след което веднага се връщат на работа зад граница. Някои "забравят" да погасяват навреме вноските си по кредита, а други дори изчезват от полезрението на кредитодателите, твърдят от асоциацията. 

„Засега имаме около 200 подадени случая на просрочени заеми от българи, които живеят в чужбина. Голяма част от тях са нашенци, които работят и живеят в Гърция“, заяви председателя на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски. Според него те трябва да знаят, че проблемите им предстоят, защото ще бъдат подгонени от колекторските фирми – събирачите на вземания.

„Много от тези хора нямат доходи в страната, но имат имущество тук. Свързаността в рамките на ЕС дава редица възможности за реакция спрямо недобросъвестни кредитополучатели именно от колекторските компании", коментира Майорски.

Фирми с бързи кредити са намерили своя пазарна ниша, като привличат за клиенти хора, които имат нужда от финанси в 3 основни направления - почивка в чужбина и в България, стокови кредити и заем до заплата. Най-много са взетите заеми за кредит до заплата - до 300 лева. Много хора се възползват от тази опция, за да изкарат месеца, а връщат парите със следващия си доход.

На второ място са стоковите кредити, които обикновено се взимат за бяла и черна техника, става ясно от проучването. Тегленето на кредит от фирми за бързи заеми е сред предпочитаните начини за модернизиране на дома. При избора на дружество за бързи кредити се избягват плащането на вноски по други заеми в банки, както и доказването на доход. Обикновено кредитът се взима само с помощта на лична карта.

Лятото обаче е сезонът, в който се взимат най-много кредити за почивка - в чужбина или по българското Черноморие, категорични са от асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още