Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

"Часовник на дълга" отмерва размера на българския публичен дълг в София

По инициатива на "Експат Капитал" на централно софийско кръстовище е инсталиран специален екран, който трябва да напомня, че е нужна бюджетна дисциплина

"Часовник на дълга" отмерва размера на българския публичен дълг в София

Снимка: Експат Капитал

„Часовник на дълга“ показва приблизителното ниво на българския публичен дълг на централно софийско кръстовище.

Часовникът със специален екран е инсталиран на балкона на кръстовището на бул. "Цар Освободител" и ул. "Г. С. Раковски" диагонално срещу Военния клуб. Той е поставен там от консултантската инвестиционна компания „Експат Капитал“. Нейните управляващи партньори Никола Янков и Николай Василев целят да заострят вниманието на обществеността към недисциплинираната бюджетна политика в България с оглед на потенциалното ù приемане в еврозоната.

Към момента часовникът показва, че българският публичен дълг е над 31 млрд. лева. Прогнозата на експерти е, че той расте средно с 362 лева на секунда, или с 31,25 млн. лева на ден. Разделено на около 2 млн. семейства, всяко семейство средно дължи над 15 хил. лева, изчислява часовникът.

Още по темата

За информацията са използвани последните данни от сайта на Министерството на финансите. От „Експат Капитал“ посочват, че ще коригират числата динамично, когато се публикуват нови данни.

Investor.bg припомня, че от началото на годината на вътрешния пазар за пласирани ДЦК за 1,8 млрд. лева. През тази година на дълговия пазар ще се търсят инвеститори за 7,3 млрд. лева – 3 млрд. лева ще са за рефинансиране на стари дългове, а 4,3 млрд. лева ще са нов дълг. На последните аукциони цената на облигациите значително се повиши. Очаква се до края на годината България да излезе и на международните пазари.

В периода 2022-2024 г., въз основа на допусканията и прогнозното дългово финансиране, размерът на държавния дълг в абсолютни стойности и съотношението му спрямо прогнозния БВП ще продължи да нараства от 24,8% в края на 2022 г. (35,5 млрд. лв.) до 29,3% през 2024 г. (47,1 млрд. лв.).

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Банка ДСК с ново дигитално решение за бизнеса