IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частни съдебни изпълнители и общини разясняват правата на кредитори и длъжници

В информационна кампания ще се търси мнението на гражданите за проблемите при събираемостта

17:19 | 21.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Камарата на частните съдебни изпълнители и Националното сдружение на общините ще разясняват в 28-те общини в страната правата на гражданите им като длъжници, съобщи БНР.

По време на кампанията ще бъдат попълвани анонимни анкетни карти за това какви проблеми срещат длъжниците и как гражданите оценяват дейността на частните съдебни изпълнители.

Според  Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители, ще се подготвят информационни книжки, в които много от въпросите ще получат отговор в писмен вид.

„Колкото по-информирани са хората и бизнесът, толкова те ще вземат правилните решения за тях и компаниите, които управляват. Подготвили сме анкетни карти, които всеки желае може да попълни, те са анонимни, като целта е да се събере обратна връзка за проблемите, за да могат институциите да ги подпомогнат“, посочи Дичев.

Информационната кампания започва днес в Балчик, ще продължи до 14 декември и ще обхване както големи градове, така и по-малки населени места.

Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България Гинка Чавдарова прогнозира, че най-голям интерес ще има в най-бедните общини.

Тя напомни, че общините се явяват и кредитори, и длъжници.

„В публичното пространство, когато се каже частен съдия-изпълнител, настръхваш и е много важно този тип структури да се отварят, да споделят, да се вижда, че работят по правила, да се гради доверие към тях, че не е нищо фатално и катастрофално. Има правила, процедури, по които можеш да си защитиш правата и най-вече да не пропуснеш срокове за защита на тези права“, заяви Чавдарова.

Така един дълг от 30 лева към „Топлофикация“ може да се превърне в 900 лева, защото по пътя на събиране на вземането по съдебен път се натрупват хонорари за юрисконсулти и частни съдебни изпълнители.

Преди време частните съдебни изпълнители предложиха „малките задължения“ да се решават извънсъдебно и това може да намали в пъти тежестите, които стигат до крайния потребител.

„Общините като кредитори разчитат на събираемост, защото с нея осигуряват услуги, които гражданите очакват.
„На експертните срещи с приходните звена обяснявам, че последната намеса трябва да е от тяхна страна“, смята Гинка Чавдарова. 

По думите ѝ общините попадат и в двете категории – както на длъжници, така и на кредитори, и са принудени да ползват най-различни методи, за да увеличат събираемостта.

„Имаме типизирани и абсолютно необичайни начини, като т.нар. "стени на плача или позора", които много работят в общините, разказа Гинка Чавдарова. "Само при споменаването им моментално се стопяват вземанията.“

Тя съобщи и за прилагани екзотични примери, при които на определени етапи са правени серенади към някои бизнес длъжници. „Целият град знаеше, че там, където свири общинският оркестър, този хотел или ресторант е длъжник на общината“, каза председателят на НСОРБ.

„За да не се подценяват първите стъпки, при които може да се минимизира вредата, трябва подобрение в законодателството“, призова Чавдарова.

„От няколко години не могат да влязат в парламента законодателните предложения на Камарата на частните съдебни изпълнители“, заяви Георги Дичев.

По думите му става въпрос за повече права и събираемост, която ще имат всички страни в процеса – граждани, бизнес, държавни институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 7 години
Технологиите се развиват и след не много време хората ще се освободят от задължението да плащат дългове които не желаят или не са в състояние да платят. Просто ще се стопят кредиторите които притискат длъжници да си плащат задълженията към тях или пък такива събирачи на дългове при които дълга се увеличавал 30 пъти направо ще се изпарят. Ще се наложи да живеем в общество в което длъжника по свое собствено желание единственно си погасява дълга, а кредитора е склонен на отстъпки и отчита всяка промяна за финансовото състояние на длъжника си като обективна реалност и не увеличава размера на дълга. Знам че звучи прекалено добре и прекалено по християнски, но знам че ще звучи толкова силно като му дойде времето че всички ще го чуят и ще го разберат без разяснителна кампания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още