IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Бюджет 2015 няма да ни отлепи от дъното

Стремежът за намаляване на всяка цена на бюджетния дефицит може да коства икономическия растеж, смята бившият финансов министър

09:23 | 05.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чобанов: Бюджет 2015 няма да ни отлепи от дъното

Бюджет 2015 не е реформаторски, не е ориентиран към растежа и  няма да отлепи държавата от дъното, заяви пред Нова тв бившият министър на финансите и настоящ депутат от ДПС Петър Чобанов.

Той обясни, че в бюджета за тази година е бил заложен растеж и той е налице, макар и в края на годината ведомствата да се оплакват от липсата на средства дори и за заплати на държавните служители.

„Виждаме по-различна философия на бюджета, според която на всяка цена трябва да смъкнем дефицита”, каза още Чобанов, но допълни, че може би това ще е за сметка на растежа.

„Южен поток” е полезен проект за България и ще създаде работни места, но трябва да бъде изпълнен по европейските правила, категоричен беше Чобанов. В инвестиционното споразумение по проекта, подписано през ноември 2012 година, е фиксирана норма на възвращаемост на проекта в рамките на 8% от вложеното по проекта. На базата на нея се определят и транзитните такси, допълни още той.

Ако бъдат спазени изискванията на Третия либерализационен пакет, транзитните такси реално трябва да се определят от енергийния регулатор, тоест от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), каза още Чобанов.

Според него изчисленията на служебния министър Васил Щонов, че проектът ще носи на България по 54 млн.евро годишна печалба, са правилни. Сумата е такава, защото трябва да се отчете, че през първите 22 години страната ще трябва да изплаща дълговете за строителството на газопровода.

Финансовият министър в правителството на Пламен Орешарски смята, че в неговия мандат се е случила развръзката с КТБ и допълни, че банката просто не е можела да продължава да работи по този начин

Коментарите, че КТБ е банката на ДПС, са само един от митовете около нея, добави Чобанов и призова да бъде приет законът, предложен от партията, отнасящ се до разкриване на банковата тайна за средствата на висши държавни чиновници в изпаднали в несъстоятелност банки. "Тогава ще сложим край на митовете като този, че КТБ е банка на ДПС”, добави депутатът. 

Чобанов допълни, че не се интересува кой е собственик на "Булгартабак", стига предприятието да работи и създава работни места. Според бившия финансов министър има много митове и около собствеността на тютюневия холдинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още