IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Нямаме нужда от МВФ и валутният борд не е заплашен

Правителствената криза и предсрочните избори могат да забавят икономическият ръст, посочи финансовият министър в оставка

20:18 | 24.07.14 г. 2
Чобанов: Нямаме нужда от МВФ и валутният борд не е заплашен

В момента страната ни няма нужда от Международния валутен фонд (МВФ), а валутният борд не е заплашен, стига да "не го плашим с приказки". Това заяви министърът на финансите в оставка Петър Чобанов пред bTV. Той посочи още, че страната ни има достатъчно валутни резерви - малко под 30 млрд. лева и уточни, че през следващите два месеца не е задължително да се взимат нови заеми, тъй като фискалният резерв е около 9 млрд. лева (ако се вземат предвид дължимите ни от ЕС суми). 

Ако все пак се наложи да се емитира дълг, в момента в бюджета има лимит и може да бъде прекрачена границата на одобрения дълг за годината. Финансовият министър обаче посочи, че могат да се пускат и краткосрочни държавни ценни книжа, които да падежират в рамките на тази година.

В процеса на поемането на външен дълг има нужда от действащ парламент за ратифициране на международните договори, напони той.

„Не знам колко е осъществима идеята служебното правителство да може да вземе заем от МВФ, защото те обикновено не обичат да работят със служебни правителства, а с редовни такива, понеже зад тях стои работещ парламент, който може да се погрижи за осъществяването на заложената от дадения кабинет програма", обясни още Чобанов, цитиран от пресцентъра на финансовото министерство.

Според неговите думи има риск от неизпълнение на 500 млн. лв. на приходите в бюджета, обаче е„възможно то да достигне по-голяма сума, но това зависи от стратегията, която оттук нататък ще се предприеме“.

„Ако се върнем към практиките, които заварихме - забавяне на ДДС, неразплатени плащания към бизнеса, уговорки, че ще се плати на бизнеса след отстъпки, това означава, че неизпълнението на приходите ще е по-голямо, ще се забави и развитието на икономиката“, категоричен беше финансовият министър.

За него политическата криза и предсрочните избори могат да струват на страната дори половината от възможния икономически растеж.

Според министър Чобанов правителството продължава да смята, че можеше да се справи и без актуализация на националния бюджет, както и на бюджета на Здравната каса.

„Но тъй като в следващите два или повече месеца няма да имаме правителство, което да действа с работещ парламент зад гърба си и за да не се създава несигурност в страната, финансовото министерство и правителството се съгласихме, че наистина би било да се емитира нов дълг, за да се засилят фискалните буфери“, допълни той.

Той обаче предупреди следващото правителство да не предвижда дефицит в рамките на 7-8% с мотива, че ако „един път прекрачим ли границата от 3-те процента бюджетен дефицит, връщането би било много трудно”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Чобан Петре .... не казвай нищо за борда !Тази дума не я споменавай изобщо !!.... че не се знае какво може да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още