IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Новият дълг ще е в размер на около 1 млрд. лева

Ако не се генерира нов дълг, ще спрат плащанията към бизнеса, заяви финансовият министър

12:02 | 05.07.13 г. 82
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чобанов: Новият дълг ще е в размер на около 1 млрд. лева

"Няколко неща налагат актуализация на бюджета", заяви финансовият министър Петър Чобанов днес в парламента. Той дойде в сградата заедно с премиера Пламен Орешарски, за да коментира актуализацията на бюджета, която правителството обясни, че се налага, предаде Dnes.bg.

"Първото нещо, заради което се налага актуализация, са недобре разчетените приходи - имаме емисията от 800 млн. лв., което изчерпва буфера за нов дълг", обясни още Чобанов.

Според финансовия министър втората причина за актуализацията на бюджета са недобре планираните разходи. Като пример той даде парите за хората с увреждания, които стигат само до октомври.

„Новият дълг, който ще натрупаме, ще е колкото да се покрие недостигът на средства в хазната. Освен това ще се търси и ликвиден буфер за следващата година“, обясни Чобанов.

Точният размер на новия дълг все още не е ясен, но най-вероятно ще е около 1милиард лева. За всяко непредвидено плащане, което изниква в момента, няма откъде да се вземат пари, допълни още министърът защо е необходимо да се натрупа нов дълг. Министърът обясни, че не разполага със средства дори за ремонти на болници. По негови думи му се налага да отказва средства на лечебни заведения, където условията са плачевни, въпреки собствените му убеждения .

Според финансовия министър, ако не се генерира нов дълг, вариантът е да се спрат плащанията към бизнеса, но това не е изход от създалата се ситуация.

Чобанов, макар и тактично, разкритикува и политиката на предшественика си Симеон Дянков. По думите на настоящия министър с постоянното рязане на разходи е намалял и брутният вътрешен продукт.

По негови думи от фискалния резерв липсват около 4 млрд лева, а предишното правителство е натрупало нов дълг от още приблизително толкова. "Между 7-8 млрд. лева е разликата в това, което предшественикът му Симеон Дянков е заварил и оставил в хазната", заяви още министърът. 

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

81
rate up comment 22 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Няма да ви остане време да го теглите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 26 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Състав на Софийски градски съд постанови 11 години затвор при строг режим за Митхат Табаков и 10 години затвор за Гюнай Сефер. Бившите депутати в 41-вото Народно събрание бяха признати за виновни за това, че са получили неправомерно над 370 000 лв. от Публични инвестиционни проекти" ЕАД чрез деклариране на неверни обстоятелства за извършени строително-монтажни работи.Третата подсъдима по делото Росица Милчева също беше призната за виновна.Злоупотребите на обвиняемите са свързани с две обществени поръчки за строеж на 7-километрова отсечка от селски път между с. Окорш, община Дулово и главния път Силистра - Шумен в края на 2006 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 37 rate down comment 2
pit_
преди 10 години
Ами друго не сме очаквали от другарите ,те това е ясно надолу Да .Лесният и робски живот за народа и нашите деца.Нали щяхте да подобрявате събираемостта на данъци ,акцизи,сива икономика и т.н ама майче избрахте по лесният начин кредит.нещо което няма да ви засегне вас защото ще си приберете комисионните.Колкото по рано ви издухаме по-малко зло ще сторите.Комуниста няма промяна и 1000 години да минат,той няма конструктивно мислене а обратното, деструктивно на долу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 43 rate down comment 0
Jimmy
преди 10 години
""Първото нещо, заради което се налага актуализация, са недобре разчетените приходи - имаме емисията от 800 млн. лв., което изчерпва буфера за нов дълг", обясни още Чобанов."........................Тоя чобанин дали е слушал какво каза неговият настоящ началник, другаря Орешарски, при пиремането на бюджет 2013г.Ето Чобане, да ти опресним паметта:"От Коалиция за България (КБ) настояваха за догодина да се заложат с около 1,1 млрд. лв. повече приходи над предвидените от ГЕРБ, които щели да влязат в хазната чрез по-добра събираемост и борба с контрабандата. Може да бъдете спокойни, че тези приходи при подобрена работа на НАП и митниците ще бъдат обезпечени, заяви депутатът от КБ Пламен Орешарски."http://***.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1665332Това някакъв чобанин е станал минфин, не значи, че хората сме овце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
76
rate up comment 19 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
2 бе...тия дни написах една книга:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 20 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Еми аз просто исках да видя градивни мнения, защото избълвахте 2 страници за Бойко и за Орешарски, все едно съм на Кеч мач. (където всичко е нагласено :D)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 18 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
стана циничен-дали е проблем да те питам какво произвеждаш? Може и на лично да ми отговориш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 17 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
а и още нещо-не съм казал дали приемам нещо или не приемам-отново корекция-аз тия дни избълвах доста, даже сега ставам за да се махна от компа и отивам в някой парк, та лесно може да изтървеш какво съм написал:) но! Не знам дали трябва да се вземе заема-не съм финансист. Имам си мнение, но то спокойно може да е грешно. Чета тоя тип статии и чета и коментарите, но не се чувствам вещ по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 20 rate down comment 0
data
преди 10 години
*** повечето колеги требе да разберат че няма кой да свърши тяхната работа :)п.п. изключения са балонните бизнеси - *** те както се надуха така си и спаднаха до нормалните размери за таз страна п.п.п. на февруарските ходих веднъж на тези три пъти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още