IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Общата задлъжнялост няма да се промени с нов дълг от 1 млрд. лв.

Няма опасност от гръцки или друг сценарий, убеден е финансовият министър

12:57 | 25.07.13 г. 24
Чобанов: Общата задлъжнялост няма да се промени с нов дълг от 1 млрд. лв.

Емисията на дълг от 1 млрд. лева не се прави за това да откраднем тези пари. Няма как, дори да искаме, да ги откраднем, те постъпват във фискалния резерв, заяви финансовият министър Петър Чобанов от парламентарната трибуна при първото четене на актуализацията на Бюджет 2013.

С графики и цифри министърът защити редакцията на бюджета, като посочи, че тя ще даде възможност за изпълнение на приоритетите на правителството и най-вече за разплащане с бизнеса.

Чобанов акцентира особено на емитирането на 1 млрд. лева външен дълг, като посочи, че намерението се е превърнало в обект на всякакви спекулации. Той отново обясни, че в този милиард влиза и известен буфер, който да се използва за посрещане на плащания по дълга в първите месеци на следващата година. Министърът коментира, че има ясна тенденция за увеличение на държавния дълг от 2010 година и нарастването му няма да започне от този момент нататък.

С предвиждания нов дълг от 1 млрд. лева няма да се увеличи планираната задлъжнялост от 14,6 млрд. лева към края на годината, изтъкна финансовият министър.

„Категорично няма опасност от гръцки, испански, португалски или други сценарии“, убеден е финансистът. Той отново декларира, че с редакцията на най-важния финансов закон не се нарушава фискалната стабилност.

Министърът се спря подробно и на управлението на ГЕРБ във финансовата сфера. По думите му политиката на фискална консолидация не бива да е самоцел на икономическото управление. Чобанов акцентира на акумулирането на резерви за по-добро управление на ликвидността.

„През последните няколко години този процес беше неглижиран, което доведе до изтощаване на фискалния резерв и го доближи до неговия минимум. Друга важна промяна във философията на бюджета е подобряване на оценката за разпологаемите ресурси и ефективното им насочване за извършване на политика“, каза той.

Министърът заяви още, че актуализацията на бюджета се прави, за да може държавата да се превърне в предвидим партньор в отношенията си с бизнеса и за да се стъпи на по-реалистична основа при правенето на бюджета за 2014 година.

Той изтъкна, че при управлението на ГЕРБ дългът е нараснал с 3.7 млрд. лева, а фискалният резерв е намалял с 4.4 млрд. лева. "Още в първите месеци на 2010 година разчетите показваха, че приходите са надценени с 2 млрд. лева. Това беше първият самостоятелен бюджет на министър Дянков", посочи Чобанов.Освен емитирането на нов дълг, проектозаконът предвижда увеличаване на дефицита с около 500 млн. лева до 2% от БВП в края на годината. Актуализираните прогнози предвиждат ръст на икономиката от около 1%.

Със 160.4 млн. лева ще бъдат погасени просрочени задължения на държавата към бизнеса. 40 млн. лева са предвидени за социални плащания за най-уязвимите групи. За насърчаване на социалната ангажираност на работодателите утвърдената обща годишна квота за ваучери за храна за 2013 г. в размер на 160 млн. лв. се увеличава на 200 млн. лева.

Още за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ти майтапиш ли се?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"Европейският съюз да увеличи натиска върху България и да води разговори със София, подобни на натиска върху румънския премиер Виктор Понта - това е мнението на ръководителя на бюрото в София на фондация "Конрад Аденауер" - д-р Марко Арндт,""В интервюто Арндт сравнява избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС с това вълкът да охранява стадото. Фондацията е близка до Германската християн-демократическа партия на канцлера Ангела Меркел."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 14
Гари
преди 10 години
Боко и Дянков профукаха 8 милиарда за 4 години. И през цялото време БСП ги критикуваше, че изхарчили резерва и натрупали нови дългове. И какво правим сега? Ами същото правим. Тази памет българска. Преди изборите какво разправяха - как могат приходите да се увеличат с 1 млрд. лева като спрат контрабантада. Сега ще я вдигат или какво. Никой не помни какво е казал преди месец-два.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 3
johnnyBravo
преди 10 години
мани... те през предишното си управление бяха убедени, че и финансова криза няма... другаря Станишев гордо го твърдеше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 2
Jorkata
преди 10 години
На мен пък ми е интересна формулата, по която взети назаем пари после не се броят като дълг... тоя дето я е измислил е за Нобелова награда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Егаси и наглите лъжци!!!Общата задлъжнялост се променя с 1 мииард + лихвите към него.Не се променя само когато печаташ фалшиви долари или евро и ги осчетоводяваш като заем, който заемодателя ти няма да пожелае да си го иска никога, ама това са методи на колумбийските наркокартели и на Алексей Петров. Министър да разсъждава по този начин веднага попада в групата на горепосочените престъпници перящи пари от престъпни дейности. Да не би правителството на БСП и ДПС да финансира управлението си като пере пари на ссветовната мафия или на наркокартелите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 16
aldy
преди 10 години
Никой не попита Бочо и Невдянков за чий взеха 4 милиарда дълг, който тепърва ще се връща. И как успяха да забатачат държавата с бюджет, който е с цели 5 милиарда по-голям от този на Троеглавата ламя. Сега *** и Пульо пита. Значи време е Бочо да дойде заедно с Цочо с големите уши и всичко бързо-бързо ще си дойде на мястото. Питащите Аслани ще млъкнат "малко" по&R***ни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 17
vinkel
преди 10 години
Парите са възстановени от ЕС и похарчени от Марин Райков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 15
vinkel
преди 10 години
Парите са възстановени от ЕС и похарчени от Марин Райков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 3
STRAHO
преди 10 години
Чобанов: " Споко ....боли само докато......... после може и да ви хареса! :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още