IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Политическият вакуум причини неизпълнението на бюджета

ДПС няма да носи вината за разходите на служебното правителство, коментира бившият финансов министър

17:15 | 20.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чобанов: Политическият вакуум причини неизпълнението на бюджета

Чисто политическият вакуум от началото на май, който се пренесе в икономиката на страната, е причината за неизпълнението на заложените приходи.

Този коментар направи пред БНР бившият финансов министър, а днес депутат от ДПС, Петър Чобанов.

Той беше категоричен, че е имало възможност макрорамката на бюджета да бъде изпълнена, защото за първото полугодие икономическият растеж е бил в размер на 2% на годишна база, а за третото тримесечие е бил 1,6%.

„Тоест тези 1,8% икономически растеж, които бяха заложени, съвсем не са розови, а напротив – бяха абсолютно изпълними в ситуация, в която нямахме предсрочни избори“, каза бившият финансов министър.

Влияние върху неизпълнението на приходите имат и редица външни фактори, един от които са по-ниските цени на петрола, допълни още той.

Според него правителството на Пламен Орешарски е отчело риска от неизпълнение на целите и още тогава е предложило актуализация на бюджета, с която приходите да бъдат намалени с до 500 млн. лева.

Чобанов обаче коментира, че вина за раздутите разходи носи и служебното правителство и посочи, че са изхарчени над 1 млрд. лева – 750 млн. лева заради спрените програми и допълнителни 300 млн. лева, разпределени като разходи.

„Нашата (на ДПС – бел. ред) отговорност се простира до актуализацията, която аз предложих“, коментира Чобанов в отговор на коментарите, че партията му гласува с „въздържал се“ искания от правителството на Бойко Борисов ремонт на бюджета.

ДПС подкрепя като цяло актуализацията, но не в тези размери, стана ясно още от думите на бившия финансов министър.

Чобанов беше категоричен, че правителството на Пламен Орешарски е работило за повишаването на събираемостта на приходите от данъци и мита. По отношение на готвената реформа, която да обедини Агенция „Митници“ и Националната агенция за приходите (НАП), Чобанов обясни, че „има резон в тази идея, тъй като е необходима по-добра координация в работата на двете приходни агенции“.

Чобанов коментира, че не трябва да бъде изключена опасността да се влезе в спирала на задлъжнялостта заради увеличението на дълга за кратко време.

Чобанов отхвърли обвиненията, че правителството на Орешарски не е направило нищо за спасяването на КТБ, коментирайки, че банката е стигнала „едно критично ниво от своето развитие, след което не можеше да продължава по този начин“. „За да има ликвидна подкрепа, трябва да има искане за ликвидна подкрепа. Такова не е имало“, категоричен беше бившият финансов министър.

Положителните ефекти от плоския данък продължават да са налице, а степента на икономическо развитие изисква ние да имаме такъв данък, заяви още Чобанов. Според него гласуването в пленарната зала вчера в подкрепа на този данък е показало, че ДПС не е в опозиция заради самата опозиция. Гласуването е имало за цел да бъдат защитени публичния интерес и бюджетните приходи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още