IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Само 17% от парите на държавните фирми са в една банка

В края на първото тримесечие на 2013 година една от банките държеше половината от тези средства, посочи финансовият министър

17:18 | 26.02.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Чобанов: Само 17% от парите на държавните фирми са в една банка

Все още около 15% от държавните компании не изпълняват правилата срещу концентрация на държавни пари в банки. Въпреки това концентрацията е намаляла и към края на 2013 година няма банка, която да държи повече от 17% от общия обем на депозитите на държавните предприятия.

Това съобщи министърът на финансите Петър Чобанов след заседанието на Министерски съвет, цитиран от bTV.

В края на първото тримесечие на 2013 година една от банките държеше 50% от всички средства на държавните фирми. Сега делът им в нея е 17%, каза още Чобанов. По данни на Министерството на финансите близо половината от парите на държавните дружества са разпределени в три банки. 

В сектор „Енергетиката” размерът на дълговете на държавните предприятия е по-голям от депозитите им в банките. Най-голямата експозиция към една банка е намаляла от 66% през март 2013 г. до 38% през ноември, а в края на годината е била 21% .

В края на миналата година вицепремиерът Даниела Бобева отчете, че държавните дружества изпълняват изискванията в наредбата и диверсифицират банките, в които държат средствата си.

Крайният срок, в който те трябваше да отговорят на изискванията, изтече на 8 декември. Мерките засягат 234 компании с държавно участие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
petar yordanov
преди 10 години
Ами то се знае 25%,но това не значи,че е добра идея.Я ми кажи една частна компания която работи с пет банки? Целта е да се гарантира,че държавните компании получават най-добрите условия,а това няма да се постигне с това условие за 25%. Как разбра,че е КТБ и че не го спазва,като това условие важни някъде от началото на годината?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
vezna
преди 10 години
Да бе, смятай, всички са ти криви, щото "въртят пари". Представи да дойде пък някой нов, без значение кой, той също е кофти по презумпция, нали "върти парите". Трябва да има ясни правила за всички банки и да се знае до колко държавни пари могат да държат. Всъщност, то се знае, но една банка - КТБ не го спазва, и дори Чобанов да се опитва да я оправдава, пак се получава излизане от регламентираните проценти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
От една страна, всички мразят мустака ( без Мъри Стоилов)От друга, по-добре ли е да ги въртят Маджарите или Жабарите или Немците или Маляките или Белгийците?Като ги махнем тях, остават Мустака, Цеца, Цеко, *** и МаджоА сега де!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още