Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Чуждестранните инвестиции в България намаляват с 206,2 млн. евро през март

Най-големият инвеститор в страната през първото тримесечие от годината е Норвегия откъдето са дошли 17,8 млн. евро, отчитат в БНБ

Чуждестранните инвестиции в България намаляват с 206,2 млн. евро през март

Снимка: Pixabay

Преките инвестиции в страната през март намаляват с 206,2 млн. евро през март, спрямо увеличение с 55,5 млн. евро през март 2016 година, показва статистиката на Българската народна банка (БНБ).

Още по темата

Според предварителните данни на централната банка вложенията през първото тримесечие, отчетени съгласно принципа на първоначалната посока на инвестицията, са отрицателни и възлизат на 106 млн. евро, като са по-ниски с 323,2 млн. евро спрямо същия период на миналата година, когато бяха 217,2 млн. евро.

В БНБ пресметнаха, че намалението за март 2017 г. се формира от подстатия Дългови инструменти (с 222,6 млн. евро), като основно се дължи на предоставен от местно лице заем към прекия инвеститор в чужбина.

Източник: БНБ

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на
български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) възлиза на 9,1 млн. евро за първото тримесечие на тази година.

Той е по-голям с 16,6 млн. евро от дяловия капитал за първото тримесечие на миналата година, който е отрицателен и възлиза на 7,5 млн. евро.

Нетните постъпления от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти са 1,3 млн. евро, при 8,8 млн. евро за първото тримесечие на миналата година. По страни най-голям дял в инвестициите в недвижими имоти имат Русия – 46,5% от общия размер за януари – март 2017 г. (0,6 млн. евро), Казахстан  – 26,8% от общия размер за периода (0,4 млн. евро) и Австрия – 14.7% от общия размер (0,2 млн. евро).

Източник: БНБ

По предварителни данни, статия Реинвестиране на печалба (показваща дела на чуждестранните инвеститори в
текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) възлиза на 18,1 млн. евро, отчетени през първото тримесечие на тази година, при 237,5 млн. евро вложени в периода януари – март 2016 г.

За първото тримесечие на 2017 г. подстатия Дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е отрицателна в размер на 133,3 млн. евро, при отрицателна стойност от 12,9 млн. евро за първото тримесечие на миналата година.

Най-големите нетни преки инвестиции в страната през първите три месеца на тази година са от Норвегия – 16,7% от общия размер за периода (17,8 млн. евро), Малта – 14,2% (15 млн. евро) и Холандия – 11,6% (12,3 млн. евро).

Предварителните данни показват, че преките инвестиции в чужбина за първите три месеца на тази година нарастват със 17,6 млн. евро, при увеличение с 12 млн. евро за януари – март 2016 г. През март 2017 г. те се повишават с 14,8 млн. евро, при намаление с 1,9 млн. евро година по-рано, пресметнаха в БНБ.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Коментари (1)

0
 
6
 
1
преди 5 месеца
Едно е ясно защо ни е Агенция за инвестиции след като не работи. Не мога на Ви разбера, защо пишете тези статии. През последната година нямаме ръст на чуждите инвеститори. Единственият ръст на чуждите инвеститори е в делата към България за изнудване и рекет, които пак ние ще плащаме. Не може близо 3 години инвеститор да се иска писмо от Министерство на икономиката, в които да пише "Записаното в Търговския Регистър е вярно" и съответно да имаме мълчалив отказ.... Защо първо има законово изискване за това също е ясно...... Няма как да има инвестиции, както БНБ правилно забелязва единствените инвестиции са от Холандия и Люксембург - изпрани паре и върнати в България за последващ рекет от същата тази напаст, която управлява България в Момента.

Още от Бюджет и финанси
Индексът на тържищните цени се повиши с 0,5% тази седмица