Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Чуждестранните инвестиции в България са свили с над 60% към август

Преките чуждестранни инвестиции за първите осем месеца на годината са били по-малко от 800 млн. лева

Чуждестранните инвестиции в България са свили с над 60% към август

Снимка: Pixabay

Потокът на влезлите в България преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) за периода януари-август остава положителен, но намалява рязко на годишна база. ПЧИ са били в размер на 797,1 млн. евро за период, което е с 1,229 млрд. евро по-малко спрямо същия период на миналата година. Така обемът на вложенията се свива с 60,7% на годишна база, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ), които подлежат на ревизия в бъдеще.

В централната банка изчисляват, че само през август потокът на ПЧИ също е останал положителен и възлиза на 165,6 млн. евро. За сравнение, ПЧИ са били в размер на 288,2 млн. евро за същия месец на миналата година.

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е отрицателен и възлиза на 8,8 млн. евро за първите осем месеца на тази година. Той е по-малък с 224 млн. евро от този за януари-август 2020 г., който е положителен в размер на 215,2 млн. евро.

В БНБ отчитат, че нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е на минус с 3,7 млн. евро при отрицателен нетен поток от 0,1 млн. евро за периода от януари до август 2020 г.

По предварителни данни статия Реинвестиране на печалба (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е на плюс с 1,100 млрд. евро при положителна стойност от 742,1 млн. евро за януари-август 2020 г.

Нетният поток по подстатия Дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е на минус с 294,4 млн. евро при положителна стойност от 1,069 млрд. евро за същия период на 2020 г.

Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната за януари-август 2021 г. са от Люксембург (472,7 млн. евро), Нидерландия (296,7 млн. евро) и Германия (123,2 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци са към Чехия (238,4 млн. евро) и Швейцария (159,8 млн. евро).

По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции в чужбина за осемте месеца са на стойност 43,3 млн. евро при 109 млн. евро за периода от януари до август 2020 г.

Само през август нетният поток е положителен и възлиза на 7,9 млн. евро при отрицателна стойност от 4,4 млн. евро за август 2020 г.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
В следващите 2 години Сребърният фонд ще продължи да се управлява консервативно